BLI: Economische herleving bedreigd door tweede coronagolf

BLI: Economische herleving bedreigd door tweede coronagolf

Corona-virus (06)

De nieuwe golf coronabesmettingen dreigt de groei van de wereldeconomie in het vierde kwartaal af te remmen. Dat zeggen Guy Wagner, bestuurder-directeur van BLI - Banque de Luxembourg Investments, en zijn team in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’.

"De meeste economische indicatoren evolueren in V-vorm, maar dat zou best wel eens een W kunnen worden als de huidige coronamaatregelen nog worden verstrengd om te voorkomen dat de gezondheidscrisis verder verslechtert", zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. De eerste cijfers van de Amerikaanse bbp-groei in het derde kwartaal bevestigen de forse herleving tot dusver. Het Amerikaanse bbp is gegroeid met 33,1% op jaarbasis vergeleken met het tweede kwartaal, "een recordgroei na de instorting van de economie tussen maart en mei."

Forse opleving van de activiteit in het derde kwartaal

Ook de eurozone herstelde zich heel fel. Het bbp steeg er in het derde kwartaal met 12,7% tegenover het tweede kwartaal en maakte daarmee twee derde van het verlies over het eerste halfjaar weer goed. "In China lijkt het economische herstel minder bedreigd, doordat het land een tweede coronagolf heeft kunnen afwenden. Zo is het bbp in het derde kwartaal gestegen met 4,9% op jaarbasis, tegenover 3,2% in het tweede kwartaal." In Japan heeft de centrale bank haar groeiverwachtingen voor het hele jaar verlaagd. Ze gaat nu uit van een bbp-krimp van 5,5%. 

De ECB hint op een bijkomende monetaire versoepeling

Het Federal Open Market Committee is in oktober niet bijeengekomen. "De monetaire overheden benadrukken bij elke communicatie steevast dat de nationale overheden de activiteit moeten ondersteunen zonder zich om de overheidsschuld te bekommeren", verduidelijkt de Luxemburgse econoom. In Europa hintte ECB-voorzitter Christine Lagarde erop dat het monetaire beleid uiterlijk op de volgende vergadering van de raad van bestuur in december verder zou worden versoepeld om de negatieve impact op te vangen van de nieuwe quarantainemaatregelen om de tweede coronagolf in te dijken.

Algemene zwakte op de beurzen in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen

De beurzen zijn in oktober algemeen gedaald, omdat de meeste beleggers geen grote verbintenissen wilden aangaan in de aanloop naar de Amerikaanse presidents- en parlementsverkiezingen. De Europese beurzen presteerden bijzonder zwak door de felle opflakkering van het aantal COVID-19-gevallen in Europa. Alleen op de opkomende markten zaten de beurzen in de lift, onder impuls van de Chinese internetreuzen.