Monex: EUR/TRY breekt kortstondig boven psychologisch belangrijke 10.0-niveau

Monex: EUR/TRY breekt kortstondig boven psychologisch belangrijke 10.0-niveau

Currency
Turkse Lira.jpg

Hieronder volgt een commentaar van Ima Sammani, valuta-analist bij Monex Europe, op de daling van de Turkse lira. 

De daling van de Amerikaanse dollar bleek niet genoeg steun te bieden voor de Turkse lira om verdere verzwakking tegen te gaan - de Turkse munt zakte gistermiddag tot een laagterecord van TRY10 per euro.  De lira heeft daarmee de Braziliaanse real gepasseerd als de slechtst presterende valuta van het jaar.
   
De zwakte van de Turkse munt heeft de inflatie in oktober naar 11,9% weten te duwen, lieten de cijfers gisteren zien. Hoewel de verwachtingen met 12% iets hoger stonden, blijft dit zorgwekkend hoog. De afgelopen rentevergadering toonde de Turkse centrale bank (TCMB) geen bereidwilligheid om haar repo-tarief verder te verhogen vanwege de politieke gevoeligheid die daarbij komt kijken. Wel heeft de TCMB de swaprente gisteren verhoogd van 11.75% naar 13.25%, waardoor het duurder wordt om de Turkse lira in te wisselen voor Amerikaanse dollars en banken genoodzaakt worden gebruik te maken van duurdere tariefkanalen. Het verhogen van de swaprente heeft de TCMB dit jaar al eerder gedaan, maar het is slechts een kortetermijnoplossing. Toch hoopt de TCMB hiermee de negatieve spiraal waarin de lira gevangen zit tegen te gaan zonder aan het daadwerkelijke repo-tarief te komen, maar valutamarkten zijn moeilijk voor de gek te houden. 
   
De TCMB zou marginale instrumenten zoals liquiditeitsmaatregelen kunnen blijven gebruiken om de tarieven te verhogen, maar de nadelen hiervan hebben markten in vorige crises al meegemaakt. Indien verdere liquiditeitsmaatregelen onvoldoende blijken te zijn in het huidige onzekere klimaat, vooral nu een tweede virusgolf in de eurozone realiteit is geworden, dan zal de TCMB uiteindelijk worden gedwongen tot meer renteverhogingen als de muntzwakte en inflatiedruk op haar prioriteitenlijst staan. Tot nu toe lijkt dit echter ver weg. De volgende rentevergadering van de TCMB staat gepland op 19 november. 
   
Turkse munt onder slechtste presteerders vs USD in opkomende markten - 1 dag