Carmignac: Commentaar op Amerikaanse presidentsverkiezingen

Carmignac: Commentaar op Amerikaanse presidentsverkiezingen

United States Politics
Amerikaanse Verkiezingen.jpg

Hieronder vindt u een commentaar van Didier Saint-Georges van Carmignac, naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

  • Sommige investeerders begonnen zich afgelopen weken voor te bereiden voor een "blue sweep" die het potentieel had om een grootschalig meerjarig economisch stimuleringsprogramma te ontketenen, met een radicale verschuiving in de bestemming van de Amerikaanse overheidsinvesteringen.
  • Dergelijke verwachtingen brachten steun aan de cyclische activa van de VS, aan alternatieve energieaandelen, deden de langetermijnrendementen in de VS stijgen en boden ook enige hoop aan Europese aandelen, die anders geconfronteerd zouden worden met de impact van de toenemende bedrijfsrestricties op de binnenlandse groei.
  • Het belangrijkste tussenresultaat van de Amerikaanse presidentiële strijd in dit stadium is dat de kans op deze “democratic sweep” is ingestort. Naast de onzekerheid op korte termijn over de feitelijke winnaar van de presidentsverkiezingen, die zomaar eens zou kunnen leiden tot juridische uitdagingen en een chaotische nieuwsstroom, zal de markt daarom waarschijnlijk met hetzelfde complexe beeld moeten blijven omgaan: een delicaat evenwicht tussen een economische groei die wordt uitgedaagd door de economische impact van Covid 19, een zekere mate van fiscale stimulering, de dwingende steun van het beleid van de centrale banken en de hoop op een doeltreffend vaccin dat ergens in het komende jaar beschikbaar zou zijn.
  • Deze status quo zou de waardering van de groeiaandelen met een hoge zichtbaarheid moeten blijven ondersteunen en de risico's op de rentemarkten moeten beperken.