DWS: Aanmoedigen kapitaaluitstroom moeilijke opgave voor Chinezen

DWS: Aanmoedigen kapitaaluitstroom moeilijke opgave voor Chinezen

China

China, het allereerste coronaslachtoffer, blijft zich herstellen, vooral door structurele maatregelen die de economie stutten en de munt stimuleren. Het herstel verloopt echter niet zonder risico's, blijkt uit De Grafiek van de Week van vermogensbeheerder DWS.

Uit ruwe cijfers is af te lezen dat China’s strijd tegen de pandemie een groot succes is. Het land trof aan het begin van de crisis ter monetaire ondersteuning de gebruikelijke maatregelen, van renteverlagingen tot kapitaalinjecties. Samen met de strikte maatregelen om het virus in te dammen, werkte dat vrij goed: de kloof tussen China en de Verenigde Staten qua economische groei, lijkt vooralsnog uit te komen op 6% in 2020.

Daarnaast zou de reeks structurele stappen, zoals het stimuleren van verdere technologische vooruitgang en de wil om zelfstandiger te worden, het groeipotentieel van China op de lange termijn moeten versterken. Dergelijke ontwikkelingen maken het land ook minder kwetsbaar voor Amerikaanse handelssancties. Het maakt niet uit welke kandidaat het Witte Huis wint, de race om technologisch koppositie gaat gewoon door.

Er is de afgelopen tien jaar al veel veranderd. Het overschot op de lopende rekening van China heeft de structurele daling van een piek van 10% van het bruto binnenlands product (BBP) in 2007 tot nul in 2018 onderbroken. De export heeft in het tweede kwartaal minder te lijden gehad dan gevreesd, mede door veranderingen in wat China produceert. Goederen zoals gezondheidsproducten of elektronica en technologie die nodig zijn voor het werken op afstand, kwamen tegemoet aan de sterke wereldwijde vraag. Ook niet-IT-diensten zijn weer in zwang. Diensten zoals toerisme herstellen zich, zij het nog steeds op een niveau dat ver onder dat van voorgaande jaren ligt.

Dit alles klinkt als het soort V-vormige herstel waar de wereld op hoopt. Maar het relatieve succes van China is niet zonder risico's, zegt Elke Speidel-Walz, hoofdeconoom opkomende markten bij DWS.

“Zoals deze Grafiek van de Week laat zien, probeert de People's Bank of China (PBoC) dapper om de appreciatie van de renminbi te vertragen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit doen ze gedeeltelijk door het aanmoedigen van kapitaaluitstroom, maar dat blijkt geen gemakkelijke opgave.”

Volgens Speidel-Walz ligt het renteverschil tussen de Chinese en de Amerikaanse 2- tot 10-jarige obligaties momenteel op ongeveer 2,75% “Het ziet ernaar uit dat deze trend zich doorzet, aangezien de PBoC waarschijnlijk de rentetarieven niet verder verlaagt.”

De opname van de Chinese obligatie- en aandelenmarkt in de wereldwijde indices en de lopende liberaliseringsmaatregelen voor de kapitaalmarkt, maken beleggen voor buitenlanders gemakkelijker, zegt Speidel-Walz. “Eerder deze maand besloot de indexprovider FTSE Russell de Chinese staatsschuld op te nemen in zijn benchmark-index voor staatsobligaties (FTSE World Government Bond Index). Dat zou volgend jaar naar schatting 140 miljard dollar aan investeringen kunnen opleveren.”

201019 cotw china-rmb chart