Pimco: De belangrijkste factoren in de komende vijf jaar

Pimco: De belangrijkste factoren in de komende vijf jaar

Outlook
Outlook vooruitzichten (08) weg storm crisis

De twee belangrijkste omslagfactoren de komende drie tot vijf jaar die tot op- of neerwaartse verrassingen kunnen leiden, zijn de toestand van de pandemie en de mate waarin het begrotingsbeleid actief blijft of zich terugtrekt. Dat schrijft Joachim Fels, Global Economic Advisor bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco, in de Secular Outlook.

In de Secular Outlook, getiteld Escalating Disruption, zet Pimco uiteen dat de eerste helft van deze periode bestaat uit de lange weg naar herstel, met bovengemiddelde groei. Sleutelfactoren voor dit herstel zijn de beschikbaarheid van een vaccin en de mate waarin overheden een stimulerend begrotingsbeleid blijven hanteren.

Centrale banken zullen rentes laag houden of nog verder verlagen en, waar dat kan, zelfs negatieve rentes voeren. Hoewel centrale banken, waaronder de Fed, over de middelen beschikken om in tijden van crisis een achtervang te bieden voor de financiële markten, is voor het geloofwaardig bereiken van hun inflatiedoelstellingen een instrument nodig dat ze niet kunnen controleren: begrotingsbeleid.

Drie factoren zullen waarschijnlijk de productiviteitsgroei op de langere termijn beïnvloeden. Langere periodes van werkloosheid impliceren doorgaans een erosie van de vaardigheden van individuen, grotere onzekerheid zal de bedrijfsinvesteringen waarschijnlijk lange tijd drukken en een toenemende 'zombificatie' van het bedrijfsleven wordt verwacht, dankzij de enorme steun van de overheid en de centrale bank.