Monex: Zorgen over Corona-comeback drukken EUR/USD binnen een week met 2% omlaag

Monex: Zorgen over Corona-comeback drukken EUR/USD binnen een week met 2% omlaag

Currency
Corona-virus (01)

Hieronder volgt een commentaar van Ima Sammani, valuta-analist bij Monex Europe, op de EUR/USD die in de afgelopen week tijd met 2% is gedaald.

Het begin van de herfst gaat gepaard met een Corona-comeback en daarmee een sterke daling in EUR/USD: binnen een week is de eurodollar koers met meer dan 2% gezakt. Met de hoog oplopende aantallen Covid-besmettingsgevallen in het Verenigd Koninkrijk en de eurozone, snakken markten weer naar de Amerikaanse dollar die zijn safe haven aantrekkingskracht deze week volledig terugverdiend leek te hebben.

Het vooruitzicht dat ziekenhuizen op korte termijn weer onder hoge druk worden gezet, is niet geheel onwaarschijnlijk gezien het huidige tempo waarin de aantallen besmettingsgevallen oplopen. Op korte termijn zou dit zelfs nog harder op de euro kunnen drukken, enerzijds omdat de risico’s direct in de eurozone zelf liggen en de euro zijn aantrekkelijkheid verliest, anderzijds omdat de Amerikaanse dollar profiteert van safe haven stromen.

Het effect op de middellange termijn is echter onzekerder – met de komst van het griepseizoen zou het zomaar kunnen dat het aantal besmettingsgevallen in de VS net zo hard oploopt als hier en dat zou weer ten koste kunnen gaan van de dollar. Eenzelfde ontwikkeling deed zich voor in juni en juli, toen de eurodollar koers met meer dan 6% steeg in twee maanden tijd. Indien markten een soortgelijke of zelfs ergere situatie aankomende winter terugzien, dan staat de dollar wellicht een punt achter. De eurozone heeft nog als verdedigingswapen het €750 miljard EU herstelfonds dat opgetuigd is om de klappen van de crisis op te vangen. In de VS daarentegen wordt nog volop gediscussieerd over de omvang van de budgettaire steun.

Euro daalt 2% ten opzichte van de Amerikaanse dollar binnen week tijd

2509 Monex.png