UBS: S&P 500 ESG ETF door de grens van $ 1 miljard aan beheerd vermogen

UBS: S&P 500 ESG ETF door de grens van $ 1 miljard aan beheerd vermogen

ETFs
Investeringen.jpg
  • De eerste ETF ter wereld die de duurzame versie van de gerenommeerde S&P 500 index volgt, is meteen ook de grootste en overtreft de mijlpaal van $ 1 miljard aan beheerd vermogen
  • Sinds de lancering presteerde deze duurzame ETF meer dan 550 basispunten beter dan de standaard S&P 500 index en heeft ook tijdens de coronapandemie veerkracht getoond
  • UBS AM is de op één na grootste Europese aanbieder van duurzame ETF's, met $ 16 miljard aan beheerd vermogen

Het eerste exchange-traded fund (ETF) dat een filter voor maatschappelijk verantwoord beleggen integreerde in de S&P 500 index heeft de grens van 1 miljard dollar aan beheerd vermogen gepasseerd. Deze mijlpaal bevestigt dat de UBS ETF S&P 500 ESG UCITS ETF de grootste ETF is die de ESG-versie van de gerenommeerde index volgt.

De ETF stelt beleggers in staat een vergelijkbare exposure als de S&P 500 index te krijgen, terwijl het duurzaamheidsprofiel wordt verbeterd. Het past een ‘lichtgroene’ duurzame screening toe. Allereerst worden bedrijven uitgesloten die betrokken zijn bij de productie van tabak en controversiele wapens. Daarnaast worden bedrijven uitgesloten die in strijd zijn met de United Nations Global Compact richtlijnen. Vervolgens vindt er een negatieve screening plaats waarbij de 25% op ESG gebied slechtst scorende bedrijven binnen iedere sector worden uitgesloten. De index heeft tot slot als doel om 75% van de marktwaarde van de moederindex over te houden waarbij de duurzame index vergelijkbare risicokarakteristieken heeft als de moederindex. Met deze aanpak kan de ETF worden gezien als een duurzaam alternatief voor een core-aandelenallocatie binnen een beleggingsportefeuille.

De prestatie van de index die door het fonds wordt gevolgd, is sinds de lancering in maart 2019 indrukwekkend te noemen. De cumulatieve outperformance van de S&P 500 ESG-index in vergelijking met de S&P 500-index bedraagt ​​550 basispunten (gelijk aan 350 basispunten per jaar). De resultaten geven aan dat deze outperformance goed gediversificeerd is over de verschillende sectoren en voornamelijk het gevolg is van de selectie van bedrijven met een hogere ESG-rating. Voor een portefeuille bestaande uit Amerikaanse aandelen, met een active share van 25%,  geldt dit als een zeer solide beleggingsresultaat, dat de potentiële voordelen van ESG-beleggen benadrukt.

0909 UBS (1).jpg

De UBS S&P 500 ESG ETF was het eerste passieve fonds ter wereld dat toegang bood tot een ESG-gescreende versie van de S&P 500-index, en heeft derhalve het langste trackrecord in deze categorie. Het is ook wereldwijd het grootste fonds dat een duurzame versie van de S&P 500-index volgt. UBS AM was er vanaf het begin van overtuigd dat beleggers op zoek zijn naar een duurzaam alternatief om in de S&P 500-index te beleggen. Deze index is de bekendste en meest populaire index ter wereld met zo'n $4600 miljard aan passief belegd vermogen.

Marcel Danen, hoofd passieve producten Benelux bij UBS AM: "In de afgelopen 10 jaar hebben wij een duurzaam ETF-productplatform gebouwd dat is afgestemd op de verschillende behoeften van beleggers. Onze fondsen bieden verschillende tinten groen waarmee wij onze klanten de juiste oplossingen kunnen bieden die passen bij hun beleggingsportefeuilles. De vraag van beleggers naar duurzame producten blijft groeien, en de S&P 500 ESG ETF is een uitstekende optie voor diegenen die op zoek zijn naar een duurzame oplossing die toegang biedt tot Amerikaanse aandelen.”

Reid Steadman, Global Head of ESG Indices bij S&P Dow Jones Indices: “Beleggers hebben de S&P 500 ESG-index omarmd als de leidende onafhankelijke ESG-benchmark voor Amerikaanse aandelen. De grote vraag naar op ESG-index gebaseerde portefeuilles onderstreept ons gevoel dat beleggers ESG-waarden in het hart van hun beleggingen blijven integreren."

0909 UBS (2).jpg