T. Rowe Price: Markten prijzen klimaatrisico’s onvoldoende in

T. Rowe Price: Markten prijzen klimaatrisico’s onvoldoende in

Climate Change
Maria Elena Drew (photo archive T. Rowe Price)

Beperkte impact op korte termijn cash flow verhult risico's op lange termijn

  • De aandacht voor de klimaatverandering is bij beleggers fors toegenomen.
  • Ondanks deze aandacht zijn alleen de waarderingen in de sectoren met een hoog transitierisico, zoals de producenten van fossiele brandstoffen, wezenlijk geraakt.
  • T. Rowe Price meent dat het toenemende klimaatveranderingsrisico elders nog niet goed wordt ingeprijsd vannwege de beperkte invloed van klimaatfactoren op de kortetermijnkasstromen.
De afgelopen jaren is de aandacht voor de klimaatverandering fors toegenomen, zoals blijkt uit de prominente plaats die het onderwerp inneemt als beleggingskwestie. Maar ondanks al deze aandacht heeft klimaatverandering alleen een significante impact gehad op de waarderingen in bepaalde sectoren - met name in de sectoren die met een extreem hoog transitierisico te maken hebben, zoals de producenten van fossiele brandstoffen. Maria Elena Drew, Director of Research, Responsible Investing bij T. Rowe Price meent dat waarderingsdislocaties beperkt zijn gebleven tot een klein universum van bedrijven, omdat de klimaatverandering niet bepaald van invloed is geweest op de kortetermijnkasstromen voor de bredere markt.
 
Dit wil niet zeggen dat bedrijven tegenwoordig niet kwetsbaar zijn voor klimaatverandering, maar meer dat ze de impact nog niet direct voelen. In veel gevallen worden fysieke risico's door verzekeringen gedekt. Ondertussen zijn overheden nog niet begonnen met het reguleren of belasten van bedrijven voor de uitstoot van broeikasgassen, ontbossing of andere katalysatoren van klimaatverandering. Drew gelooft dat waarderingen uiteindelijk wel rekening zullen gaan houden met de risico's en kansen van klimaatverandering, die vrijwel ons hele beleggingsuniversum zullen beïnvloeden, maar de mate waarin zal per bedrijf verschillen. 
 
Kijken naar beleggingen met een +1,5-2,0°C-bril op
De wetenschap geeft aan dat het zeer moeilijk, zo niet onmogelijk, is om de gemiddelde stijging van de oppervlaktetemperatuur onder +1,5°C te houden. Daarom is volgens Drew de kans groot dat beleggingen van T. Rowe Price zich moeten aanpassen aan een +1,5°C of +2,0°C-scenario. Zelfs als de opwarming van de aarde binnen deze parameters blijft, zullen er gevolgen zijn voor het beleggingsklimaat, zoals een stijgende zeespiegel, een hogere stormfrequentie, warmer weer, frequentere hittegolven en verschuivende groeiseizoenen.
In zijn rapport van 2019 over de opwarming van de aarde met +1,5°C verzamelt het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) de verschillende wetenschappelijke klimaatmodellen die de opwarming van de aarde binnen een traject van +1,5°C houden. Het midden van deze modellen houdt in dat de energie-infrastructuur van de wereld op grote schaal opnieuw moet worden ontworpen, met inbegrip van een aanzienlijke toename van de energie-efficiëntie en de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen tussen nu en 2050. Potentieel nog belangrijker voor veel investeringsgevallen is hoe het reguleringslandschap kan evolueren om binnen de perken van een +1,5°C of +2,0°C scenario te blijven. 
 
Klimaatverandering in beleggingsanalyse
Drew meent dat bijna het hele beleggingsuniversum de gevolgen van de klimaatverandering zal voelen - via inkomsten, inkoop of kostenstructuur - en dat bedrijven die economische waarde kunnen creëren met een lage of geen CO2-voetafdruk, beter gepositioneerd zullen zijn dan branchegenoten in een wereld van toenemende milieuregelgeving. 
Bij het evalueren van klimaatveranderingsfactoren in zijn beleggingsstrategie, gelooft T. Rowe Price in de kracht van fundamentele analyse in combinatie met de analyse van zijn eigen Responsible Investing Indicator Model (RIIM). RIIM helpt de analisten van T. Rowe Price te vergelijken hoe de ene potentiële belegging zich verhoudt ten opzichte van een andere op een aantal klimaatgerelateerde onderwerpen. Het toepassen van RIIM-portefeuilleanalyse kan portefeuillemanagers ook helpen bij het kwantificeren van de risico's die zij nemen op klimaatgerelateerde kwesties in de gehele portefeuille en bij het vergelijken met de benchmark.
 
Naast de RIIM-analyse werkt het verantwoordelijke beleggingsteam nauw samen met sectoranalisten bij de evaluatie van klimaatveranderingsfactoren. Het werk van het responsible investing team kan variëren van bedrijfsspecifieke analyses, zoals het beoordelen van milieuratings van vastgoedbedrijven, tot meer thematisch werk zoals het creëren van een carbon tool. Met deze tool kunnen de analisten het bruto binnenlands product (BBP), energie-efficiëntie, ont-/herbebossing en andere prognoses invoeren om te begrijpen hoe bepaalde aannames zich verhouden tot een traject van +1,5°C en +2,0°C.
 
De ontkoppeling tussen wetenschap, beleid en bedrijfsrapportage
Hoewel de afgelopen jaren verbetering zichtbaar was, blijft de informatieverstrekking door bedrijven een voortdurend probleem dat gevolgen heeft voor de kwaliteit van de ESG-rapportage die aan klanten kan worden verstrekt. Zelfs voor de meest gerapporteerde milieumetingen, namelijk de totale uitstoot van broeikasgassen en de totale CO2-uitstoot, zijn de openbaarmakingsniveaus in de meeste benchmarks laag.
Dit kan tot op zekere hoogte worden gecompenseerd door gebruik te maken van geschatte koolstofemissies (verstrekt door derden), maar het maakt nog steeds in veel gevallen geen volledige dekking van benchmarks en portefeuilles mogelijk. Bovendien is het schatten van de CO2-uitstoot voor een bedrijf een zeer moeilijke taak, dus de nauwkeurigheid is een punt van zorg. Naarmate bedrijven deze gegevens consistenter gaan rapporteren, en in een gestandaardiseerd formaat, zullen waarschijnlijk opmerkelijke aanpassingen gerealiseerd worden.