Ebury: Sterke rebound Amerikaanse dollar én Latijns-Amerikaanse valuta

Ebury: Sterke rebound Amerikaanse dollar én Latijns-Amerikaanse valuta

Currency
Dollar.jpg

Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer

De ‘winnaars’ van vorige week vormden een combinatie die niet vaak voorkomt. De Amerikaanse dollar veerde op – niet echt een verrassing gezien de overstrekte short-posities in de markten – de Amerikaanse arbeidsmarkt zorgde opnieuw voor een positieve verrassing, en er vond een algehele correctie plaats op de recente trends in de financiële markten.

Vreemd genoeg wisten de belangrijke Latijns-Amerikaanse valuta de gebruikelijke correlaties te trotseren en stegen de koersen van deze munten zelfs ten opzichte van de greenback. De Braziliaanse real en de Mexicaanse peso leverden de beste weekprestaties. Dit was ongetwijfeld voor een deel te danken aan het feit dat de pandemie zich in deze beide landen lijkt te stabiliseren, maar we mogen ook niet vergeten dat die pandemie bij deze twee valuta de grootste koersverliezen had veroorzaakt, en ze dus gewoon goedkoop waren.

Deze week zal de handel bepaald worden door de septemberbijeenkomst van de ECB, die donderdag plaatsvindt. De markten willen vooral graag weten hoe de centrale bank op de nieuwste economische cijfers reageert, en met name op de daling van de kerninflatie naar 0,4% jaar op jaar, die insloeg als een bom. Wij verwachten dat de combinatie van de zwakke inflatie in de eurozone, de sterke Amerikaanse arbeidsmarkt en de extreme long-posities in de euro tot tijdelijke zwakte van de gemeenschappelijke munt zal leiden.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Op het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt moeten vorige week alle alarmbellen zijn gaan rinkelen. Het inflatierapport was verbijsterend: de kerninflatie bleek ver onder de verwachting te liggen en bereikte met 0,4% zijn laagste punt ooit. Op een bepaald moment doorbrak de koers van de euro het psychologische niveau van 1,20 dollar, maar later in de week trok dit weer bij. We durven te wedden dat de ECB bij zijn vorige bijeenkomst geen van beide ontwikkelingen had zien aankomen. We verwachten niet dat deze ontwikkeling direct tot een wijziging van het monetaire beleid zal leiden, maar de bijeenkomst van deze week is hierdoor voor FX-handelaren wel extra belangrijk. De doorslaggevende vraag wordt hoeveel tolerantie Frankfurt voor verdere appreciatie van de munt heeft, nu de inflatie bijna nul is.

GBP

Het Britse pond lijkt klem te zitten tussen twee tegengestelde trends. Enerzijds waren de cijfers over de economie in het VK een opwaartse verrassing. Anderzijds lijkt er tot nu toe nog geen schot in de brexit-onderhandelingen te zitten. Wij verwachten dat de economische cijfers in de komende weken op de achtergrond zullen raken en de brexit-onderhandelingen steeds meer aandacht krijgen. De koers van het pond is sinds de pandemie-dieptepunten heel snel gestegen en resultaten van brexit-onderhandelingen laten meestal tot het allerlaatste moment op zich wachten. Het pond zal daarom op korte termijn waarschijnlijk zwak blijven.

USD

De cijfers over de Amerikaanse economie waren vorige week vrij sterk. Alle ISM-indicatoren voor economische activiteit staan zowel voor de dienstverlening als de productiesector boven 56, wat duidelijk op groei wijst. Het arbeidsmarktrapport over augustus bevestigde het positieve nieuws dat de wekelijkse werkloosheidscijfers brachten: vorige maand werden netto 1.4 miljoen banen hersteld. Het werkloosheidsrapport op basis van enquêtes onder huishoudens was nog positiever: dat gaf een werkloosheidspercentage van 8,4% aan – veel lager dan verwacht.

Deze week is er, afgezien van de inflatiecijfers van vrijdag, weinig nieuws te verwachten. Wij denken daarom dat de koers van de dollar vooral zal reageren op het nieuws rond de ECB-bijeenkomst en op eventueel nieuws over de onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen over de omvang en samenstelling van een pakket aanvullende stimuleringsmaatregelen.