Schroders: Flexibel werken goed mogelijk voor beleggers

Schroders: Flexibel werken goed mogelijk voor beleggers

office-620822_1920.jpg

Het nieuwe flexibele werkbeleid van Schroders heeft vorige week de tongen losgemaakt en de pennen van financieel journalisten in beweging gezet. Schroders gooit het roer om en maakt het voor zijn werknemers mogelijk om hun werkzaamheden flexibel in te richten. Johanna Kyrklund, CIO van Schroders, legt uit waarom flexibel werken een integraal onderdeel is van het leveren van superieure beleggingsprestaties.

Schroders ziet nog steeds veel voordelen in werknemers die naar kantoor komen en dit blijft een belangrijk onderdeel van het flexibele werken. De nieuwe benadering, die in gang is gezet door de ervaringen in de Covid-19 crisis en wordt aangemoedigd door het management, stelt individuele medewerkers zelf in staat om, in goed overleg met hun team en leidinggevende, te beslissen wanneer, hoe en waar te werken.

Samen meer dan de som der delen

Een goed presterende beleggingscultuur is onlosmakelijk verbonden met de betrokken individuen en hun onderlinge interactie. Succesvol vermogensbeheer is meer dan alleen grafieken en spreadsheets, het is vooral een people's business. Het gaat erom het beste uit elke individuele medewerker te halen. Samenwerking levert meer op dan de som der delen.

Covid-19 dwingt tot herziening werkbeleid

De Covid-19 crisis heeft ook een grote impact op de werkafspraken in bedrijven en laat zien dat meer flexibiliteit mogelijk is dankzij technologische innovatie. Schroders heeft daarom zijn beleid voor flexibel werken herzien, dat verder gaat dan "je hebt het recht om x dagen per week thuis te werken”. Daarbij volgt de vermogensbeheerder een aanpak die is gebaseerd op vertrouwen en pragmatisme, zodat elke beleggingsafdeling de afweging kan maken welke combinatie van werken thuis en werken op kantoor de productiviteit van het team maximaliseert.

In de praktijk zullen fondsmanagers het thuiswerken combineren met naar kantoor komen. Extremen zijn zelden praktisch. Het voordeel van thuiswerken voor fondsmanagers is dat het een omgeving kan bieden die meer bevorderlijk is voor grondig nadenken en originele research.

Met vertrouwen en flexibiliteit bouwen aan loyale teams

Door die flexibiliteit toe te staan, kan ook een breder scala aan mensen worden aangetrokken, zoals introverte mensen of mensen die thuis specifieke verantwoordelijkheden hebben, waardoor het vermogen om teams met een hoge mate van diversiteit samen te stellen verder wordt versterkt. Vertrouwen en flexibiliteit zorgen ook voor loyaliteit. De beste beleggingsteams worden doorgaans samengesteld door mensen die al een aantal jaren samenwerken.

Ontmoetingen op kantoor blijven echter essentieel, omdat zo het beste uit de onderlinge samenwerking kan worden gehaald. Om een ​​echt impactvolle belegger te zijn, zijn interacties vereist, om van elkaar te leren en elkaar uit te dagen.

Het belang van het ontwikkelen van minder ervaren teamleden mag niet worden onderschat. Veel van hun training vindt op het werk plaats door te luisteren en uiteindelijk deel te nemen aan ad-hoc gesprekken op kantoor.

Samen superieure prestaties leveren

De kracht van Schroders’ beleggingscultuur berust gedeeltelijk op de toewijding om eigen talent te ontwikkelen en extern te werven. Daarnaast helpen persoonlijke relaties die in goede tijden worden opgebouwd een team veerkrachtig te laten zijn als het te maken krijgt met tegenvallende beleggingsprestaties. Ten slotte vereist het vervullen van fiduciaire verantwoordelijkheid toezicht en dit moet persoonlijk gebeuren.

Schroders’ missie blijft duidelijk: superieure beleggingsprestaties leveren. Het inzicht dat er vele manieren zijn om die prestaties te leveren heeft ervoor gezorgd dat zijn bedrijfscultuur de tand des tijds heeft doorstaan.