Bpf. PostNL: Kwartaalbericht tweede kwartaal 2020

Bpf. PostNL: Kwartaalbericht tweede kwartaal 2020

Pensionfunds
Berekeningen3.jpg
  • Beleidsdekkingsgraad gedaald naar 105,7% per eind juni 2020
  • Actuele dekkingsgraad gestegen naar 102,5% per eind juni 2020
  • Rendement beleggingen tweede kwartaal 2020: 6,6%

René van de Kieft, bestuursvoorzitter van Stichting Pensioenfonds PostNL, over het tweede kwartaal van 2020: “Met een beleidsdekkingsgraad van 105,7% komen we in de buurt van het minimaal vereiste eigen vermogen. Er is echter geen aanleiding om korting van pensioenaanspraken of bijstortingen door de werkgever te verwachten. De beleggingen hebben zich in het tweede kwartaal redelijk hersteld, mede dankzij flankerend overheidsbeleid. Het effect van corona op de langere termijn is onzeker, maar leidt vooralsnog niet tot het afwijken van het strategische beleggingsbeleid.”

Ontwikkeling dekkingsgraad tweede kwartaal[1]

De beleidsdekkingsgraad[2] bedraagt per eind juni 2020 105,7% ten opzichte van 108,3% per eind maart 2020. De actuele dekkingsgraad[3] steeg van 98,9% per eind maart 2020 naar 102,5% per eind juni 2020 (+3,6%-punt). De stijging van de actuele dekkingsgraad werd vooral veroorzaakt door een hoger rendement op de beleggingen (inclusief rente-afdekking: +6,1%-punt) dan het nadelige effect van de stijging van de verplichtingen door de lagere rente (-2,2%-punt).

2407 PostNL (1).jpg

Toelichting ontwikkeling actuele dekkingsgraad tweede kwartaal

Effect rente op dekkingsgraad

De verplichtingen worden gewaardeerd op basis van de door DNB vastgestelde rentecurve. De rente daalde. Hierdoor steeg de waarde van de verplichtingen, met een negatief effect op de dekkingsgraad (-2,2%-punt).

Bijdrage Matchingportefeuille op dekkingsgraad

Via beleggingen in de matchingportefeuille, bestaande uit staatsobligaties en renteswaps, streeft het pensioenfonds ernaar het effect van renteveranderingen op de dekkingsgraad zoveel mogelijk te mitigeren. Door de gedaalde marktrente droeg de renteafdekking licht positief bij aan de dekkingsgraad (+0,3%-punt).

Bijdrage Rendementsportefeuille op dekkingsgraad

De bijdrage van de rendementsportefeuille op de dekkingsgraad bedroeg +5,8%-punt.

Overige effecten op dekkingsgraad

De effecten van overige oorzaken op de dekkingsgraad, zoals premie, uitkeringen, actuariële grondslagen en afrondingsverschillen bedroegen -0,3%-punt.

Toelichting rendement beleggingen

In het tweede kwartaal veerden financiële markten sterk terug van het dieptepunt in het eerste deel van het jaar. Aandelenkoersen stegen vooral in april hard, met rendementen in ontwikkelde markten van +17% en in opkomende markten +18%. De beleggingen in vastgoed kenden minder grote bewegingen, met in totaal een plus van zo’n 1,5%.

Vastrentende waarden vertoonden een wisselend beeld. Bedrijfsobligaties bewogen mee in lijn met staatsobligaties en profiteerden daarmee van de dalende rente. Bij hypotheken stegen de opslagen die verstrekkers vereisen, wat ervoor zorgde dat deze beleggingen zo’n 1,5% in waarde daalden. De ontwikkeling van hoogrentende beleggingen, zowel bedrijven als landen, was vergelijkbaar met de zakelijke waarden, en noteerden positieve cijfers.

De matchingportefeuille presteerde licht positief, omdat de swaprente dit kwartaal daalde.

Onderstaande tabel[4] geeft een overzicht van het rendement van de verschillende beleggingscategorieën over het tweede kwartaal van 2020 en YTD, alsmede de omvang en de gewichten van de beleggingsportefeuille.

2407 PostNL (2).jpg


[1] De gepubliceerde cijfers zijn voorlopig.

[2] De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden (UFR) van de laatste 12 maanden.

[3] De actuele dekkingsgraad is berekend op basis van de actuele rentetermijnstructuur (incl. UFR) zoals door De Nederlandsche Bank (DNB) vastgesteld.

[4] Vanwege afrondingen op één decimaal kunnen sommaties van de getoonde cijfers afwijken ten opzichte van de totalen.