Vanguard: Zo moedig je mensen aan om te sparen voor hun pensioen

Vanguard: Zo moedig je mensen aan om te sparen voor hun pensioen

Pension
Pensioen.jpg

Met steeds meer financiële onzekerheden, onder meer door het veranderende pensioenstelsel in ons land, is het belangrijk om de financiën op orde te hebben. Veel mensen weten echter niet goed hoe ze moeten sparen voor later.

In een driedelige serie legt Sean Hagerty, managing director van Vanguard Europe, uit hoe het financiële plaatje van mensen kan worden verbeterd. Vandaag deel één: zorg voor financieel inzicht en overzicht.

“Uit ieder onderzoek dat wordt gehouden over financiën blijkt dat naarmate de financiële kennis van consumenten toeneemt, zij betere beslissingen nemen op het gebied van sparen en lenen en minder snel in geldproblemen komen. In veel lidstaten zijn dan ook programma's voor financiële educatie opgezet, maar uit de enquêtes die daarna worden gehouden om de impact ervan te meten, blijkt dat de financiële kennis toch nog laag is.”

“Dat kan en moet anders, zeker nu van iedereen steeds meer financiële zelfredzaamheid wordt verwacht. Niet alleen voor nu, maar vooral ook voor de periode dat je met pensioen bent. We hebben daarom een zogenoemd Europees manifest geschreven waarin we ingaan op welke stappen nodig zijn om ervoor te zorgen dat consumenten beter zijn voorbereid op hun oude dag.”

“Stap een is een goed financieel overzicht en inzicht. Zichtbaarheid wat er met je geld gebeurt, stimuleert betrokkenheid bij geldzaken. Wanneer overzichtelijk is hoeveel geld je nog nodig hebt om een doel te bereiken, zet je bijvoorbeeld makkelijker geld opzij om de tekorten aan te vullen, mochten die er zijn.”

“Met andere woorden, inzicht en overzicht zorgen ervoor dat je beter je financiën (voor later) kunt plannen en beheren. In Nederland kun je je eigen pensioenpot al inzien via mijnpensioenoverzicht.nl. Daarin is echter alleen te zien wat er in Nederland aan pensioen is vergaard. Wij pleiten voor een centraal, Europees, informatieplatform, waar iedereen die in de Europese Unie woont, in één oogopslag een overzicht krijgt van zijn pensioenregelingen. Waarom een Europees platform? Omdat steeds meer mensen dankzij de open grenzen, al dan niet tijdelijk, in een ander EU-land werken en/of wonen, waar zij ook pensioenrechten kunnen opbouwen. Met een Europees pensioendashboard is het pensioen beter te beheren, omdat het een compleet overzicht geeft.”

“In dat kader is het dan ook van belang dat consumenten geen boete krijgen als ze hun gespaarde (pensioen)geld willen meenemen naar het land waar ze (op dat moment) wonen. Wij pleiten er dan ook voor om die belastingregels te harmoniseren die investeren en sparen voor de lange termijn in alle lidstaten begunstigen. Op die manier hoef je als consument geen extra belasting te betalen wanneer je je pensioen van bijvoorbeeld een Nederlands naar een Duits pensioenfonds wil overhevelen of wil pensioensparen bij een Belgisch pensioenaanbieder.”

“Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is de behoefte aan financiële educatie en geletterdheid universeel – het is een kernonderdeel van de financiële zelfredzaamheid van individuen en de stabiliteit van het financiële systeem. Beter financieel inzicht en overzicht en het aanmoedigen tot sparen dragen hier zeker ook aan bij.”

Dit is het eerste deel van een driedelige zomerserie over sparen voor later. Volgende week verschijnt deel twee.