Schroders: 400 mln. opgehaald voor pan-Europees fonds hotelexploitatie

Schroders: 400 mln. opgehaald voor pan-Europees fonds hotelexploitatie

Real Estate
Vastgoed (01)

Schroders meldt dat het een nieuwe kapitaalronde heeft afgesloten en nu al 425 miljoen euro aan kapitaaltoezeggingen heeft opgehaald voor zijn eerste hotelfonds, het Schroder European Operating Hotels Fund I (‘het Fonds’).

Dit Fonds met vast kapitaal naar Luxemburgs recht mikt op een totaal van 500 miljoen euro aan eigen vermogen. Het merendeel van het kapitaal is tot nu toegezegd door grote Europese verzekeringsmaatschappijen.

In tegenstelling tot heel wat traditionele hotelfondsen en beheerders, die vastgoed acquireren dat wordt geleaset aan een hotelketen, put het Fonds uit de ruime ervaring van het team van Schroder Real Estate Hotels met het bezit en de exploitatie van de onderliggende hotels om het vastgoed te acquireren en te exploiteren op zelfstandige basis of via een franchise- of hotelbeheerovereenkomst. Op die manier kan het team het leeuwendeel van de winsten naar de investeerders in het Fonds doen vloeien.

Frederic de Brem, hoofd van Schroder Real Estate Hotels, verklaarde:

“De vrijetijds- en verblijfsmarkt is zwaar getroffen door de pandemie, maar wij zijn ervan overtuigd dat daardoor aantrekkelijke kansen zullen ontstaan. Alles bij elkaar heeft ons team de afgelopen twintig jaar meer dan 150 koop- en verkooptransacties voltrokken. Wij hebben dus de ervaring en – dankzij de beleggingshorizon van het Fonds van drie jaar – de tijd om geduldig af te wachten en onze ca. 700 miljoen euro reserve (inclusief schulden) zeer doordacht in te zetten. Ons doel daarbij is om een ijzersterke, gediversifieerde portefeuille van hotels in zakelijke en recreatieve topbestemmingen in West-Europa tot stand te brengen.”

Robin Hubbard, hoofd Real Estate Capital bij Schroders, zei:

“We beleven ongekende tijden in alle vastgoedsectoren. Zelfs de vooruitzichten voor kantoren zijn onzeker. We zijn dan ook bijzonder verheugd over de steun van enkele zeer welwillende investeerders, die erop vertrouwen dat het bijzonder ervaren hotelteam van Schroders de kansen zal grijpen die wij in deze gespecialiseerde sector verwachten. Dat we voor een eerste fonds in amper zes maanden al 85% van het beoogde kapitaal hebben kunnen ophalen en ook tijdens het dieptepunt van de lockdown toezeggingen hebben gekregen, bewijst dat ons team een uitstekende reputatie geniet. Wij verwachten in het vierde kwartaal van 2020 een laatste kapitaalronde te voltooien.”

Schroders bevestigde in januari dat het fonds eind december zijn eerste kapitaalronde van 300 miljoen euro had afgesloten.