M&G: Beursgenoteerde infrastructuur floreert met overheidssteun

M&G: Beursgenoteerde infrastructuur floreert met overheidssteun

Outlook
Duurzaam (4) klimaat.jpg

De maatregelen die overheden wereldwijd doorvoeren om de crisis te bestrijden, voorzien vaak in extra geld voor infrastructuur. Beursgenoteerde infrastructuurbedrijven die zich bezighouden met duurzame energie, schoon transport en het uitbouwen van de circulaire economie, zullen de hoofdrol spelen in een ‘groen’ herstel en gaan dus een mooie toekomst tegemoet. Dat stelt Alex Araujo, expert infrastructuur en fondsbeheerder van het Global Listed Infrastructure fonds van de Britse vermogensbeheerder M&G.

“De financiële markten hebben het heel moeilijk gehad, vooral in maart. Binnen beursgenoteerde infrastructuur kregen met name de transport- en energiebedrijven harde klappen omdat de vraag naar olie kelderde en internationaal transport zoals het vliegverkeer tot stilstand kwam.”  

“Maar infrastructuur veert meestal snel op, zeker in vergelijking met de markt in het algemeen, en op de lange termijn blijven deze bedrijven aantrekkelijk. In economische onzekere tijd waar dividendbetalingen onder druk staan, zijn nutsbedrijven een bastion van kracht. Veel van deze bedrijven gelden niet alleen als een defensieve belegging, ze genereren een stabiele inkomensstroom en mijn fonds heeft dan ook nieuwe belangen genomen in nutsbedrijven in Italië, de VS, het VK en een bedrijf dat genoteerd is in Hong Kong.”

“Infrastructuur als beleggingssegment is sterk aan het veranderen”, legt Aurajo uit. “Waar de nadruk van oudsher op nutsbedrijven, pijpleidingen en transport (de ‘economische’ infrastructuur) lag, is het inmiddels voor een gebalanceerde portfolio cruciaal om ook in ‘social’ en ‘evolving’ infrastructuur te zitten. Met name ‘evolving’, zoals de telecomsector en datacentra, stond volop in de schijnwerpers tijdens de lockdownperiode. Logisch, gezien de vraag naar digitale middelen.”

Het is een trend die ook na lockdowns zal doorgaan, zegt Araujo. “Wereldwijd hebben overheden maatregelen genomen om het economisch herstel aan te jagen en infrastructuur speelt hierbij steevast de belangrijkste rol. De Europese Commissie helpt bijvoorbeeld met het Next Generation EU Plan lidstaten met het bevorderen van duurzame energie en schoner transport en het verder uitbouwen van de circulaire economie. De investeringen in digitale infrastructuur nemen ook toe nu Europa probeert de connectivity te vergroten en een 5G-netwerk aanlegt.”

Andere belangrijke thema’s zijn volgens Araujo het transport van de toekomst, urbanisatie, water- en afvalmanagement en de sociale en demografische veranderingen. Dit zijn allemaal bewegingen die gelieerd zijn aan infrastructuur en die de komende decennia niet meer weg te denken zijn – en dus zeer interessante kansen bieden voor beleggers.