SSGA - SPDR: Kansen in de gezondheidszorg

SSGA - SPDR: Kansen in de gezondheidszorg

Equity Asset Management
Gezondheidszorg.jpg

In de afgelopen maand zochten beleggers naar meer conjunctuurgevoelige bedrijven om te profiteren van het verwachtte economisch herstel. Inmiddels zijn er echter in verschillende economische centra in Europa en de Verenigde Staten opnieuw lokale lockdowns afgekondigd, wat een snel economisch herstel in de weg staat. Health Care als defensieve sector met een lage bèta en volatiliteit verdient in deze omgeving extra aandacht.

Vergeleken met de rest van de markt heeft de sector dit jaar tot nu toe slechts een beperkte daling van de winstverwachtingen gekend en de verwachting is dat de winst over het gehele jaar zal vlak tot marginaal lager zijn. Een zeer gunstig vooruitzicht ten opzichte van de meer dan 20% winstdaling in de markt.

Veel bedrijven zijn op zoek naar COVID-19-behandelingen, die essentieel zullen zijn om volledige economische herstel mogelijk te maken. Tot die tijd blijft er ook grote vraag naar diagnostische tests. Bedrijven in de gezondheidszorg leveren de middelen die nodig zijn voor test-kits, Roche en Abbott Labs worden op dit vlak het vaakst genoemd. De ontwikkeling van vaccins is ingewikkelder en de verwachte tijd tot een effectief vaccin kan worden geleverd is nog steeds 12 tot 18 maanden vanaf de startdatum. De Amerikaanse en Europese beursgenoteerde bedrijven die op dit moment het best gepositioneerd lijken voor ontwikkeling van een vaccin zijn Moderna, AstraZeneca (in samenwerking met de Universiteit van Oxford) en Pfizer (met BioNTec).

Naast deze bedrijven zijn meer dan 100 entiteiten betrokken bij de ontwikkeling van vaccins, die effectiever en robuuster kunnen zijn, en daarom uiteindelijk nuttiger: GlaxoSmithKline Merck, Sanofi en Johnson & Johnson zijn allemaal betrokken en van plan om binnenkort met proeven te beginnen. Er moet meer dan één succesvol vaccin zijn om in de behoeften van de wereldbevolking te voorzien.

Investeerders verwachten geen extreme winsten van de beste behandelingen, omdat het aanbod naar verwachting tegen kostprijs wordt verkocht, maar het succes van de behandeling zal de groei en de cashflow van de bedrijven op lange termijn ondersteunen.

Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s Nederland bij State Street Global Advisors:  Door te investeren in de hele sector anticiperen beleggers op de vraag naar medtech, biotech en COVID-19 behandelingen, in plaats van te zoeken naar dat ene succesverhaal. Alle genoemde bedrijven zijn opgenomen in SPDR MSCI World Health Care UCITS ETF.”