M&G: Coronacrisis zorgt voor uitbreiding QE-beleid naar opkomende markten

M&G: Coronacrisis zorgt voor uitbreiding QE-beleid naar opkomende markten

Wereld.jpg

In tijden van crisis laten opkomende markten meestal de rente stijgen om de kapitaaluitstroom tot een minimum te beperken en hun valuta te beschermen. Maar in de coronacrisis hebben ze net wel hard ingegrepen en de rentes verlaagd. Opmerkelijk, vindt Alexis Duvernay, beleggingsexpert voor opkomende markten bij vermogensbeheerder M&G.

Opkomende markten hebben altijd een achterstand gehad op ontwikkelde markten als het aankomt op het gebruiken van monetaire beleidsinstrumenten in tijden van crisis. Meestal moeten ze de rente laten stijgen om de kapitaaluitstroom tot een minimum te bepreken en hun valuta te beschermen, wat het economisch herstel belemmert. Het is daarom opmerkelijk dat centrale banken in opkomende markten in de coronacrisis juist wél hard ingrijpen en rentes verlagen, aldus Alexis Duvernay, beleggingsexpert voor opkomende markten bij vermogensbeheerder M&G.

Renteverschillen blijven

Ondanks de historisch lage rentevoet blijven de verschillen tussen de rente in opkomende en ontwikkelde markten groot: in opkomende landen is de rente nog positief, in veel ontwikkelde landen inmiddels niet meer. Mede daarom zijn de opkomende markten volgens Duvernay nog steeds aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar rendement.

“Nog verrassender is het dat verschillende centrale banken in opkomende landen staatsobligaties hebben opgekocht. Normaal doen alleen hun collega’s uit ontwikkelde landen dat,” stelt Duvernay. De hoeveelheid valt echter mee: het gaat vaak om minder dan 2% van het bbp. Tot nu toe werd vooral op de secundaire markt gekocht. Het verschil met de primaire markt is klein, maar niettemin genoeg om de vrees weg te nemen dat de centrale banken rechtstreeks overheidstekorten financieren, aldus Duvernay. “De centrale banken willen vooral liquiditeit in de markt pompen in tijden van stress. De meeste landen die aan QE hebben gedaan, zijn kredietwaardig. Ze hebben hun lokale markten goed ontwikkeld wat het vertrouwen in hun monetair en begrotingsbeleid heeft vergroot.”

QE mag dan een goed instrument zijn om de staatschulden op korte termijn te financieren, het blijft simpelweg het printen van geld. Dat kan op de lange termijn problemen geven als beleggers denken dat landen QE als excuus gebruiken om geen streng bezuinigingsbeleid te voeren. “Als beleggers het vertrouwen verliezen, kan dit leiden tot grote kapitaaluitstromen, een waardedaling van valuta en een scherpe stijging van de inflatie. Het is wel de vraag hoe het afbouwen van QE straks zal gaan. De ontwikkelde landen hebben in dit opzicht niet echt het goede voorbeeld gegeven”, aldus Duvernay.