ECR Research: Gedeprimeerd Amerika nadert breekpunt

ECR Research: Gedeprimeerd Amerika nadert breekpunt

United States
Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)

Tweeënhalve eeuw aan aanslagen op presidenten, oorlogen, depressie, segregatie en andere sores hebben aangetoond dat je de veerkracht en weerbarstigheid van Amerika niet mag onderschatten, maar de VS zit nu wel in de hoek waar de klappen vallen:

  • Van alle Westerse landen wordt Amerika nu het hardst gegeseld door het coronavirus en het lijkt soms alsof de VS de strijd heeft opgegeven en zich overgeeft.
  • President Trump is de regie kwijt en lijkt Democraten als een groter gevaar te zien dan bijvoorbeeld Rusland of China.
  • Ondanks dat dit bij uitstek het moment zou moeten zijn dat de Democraten en Republikeinen gezamenlijk optrekken, is van het beetje eenheid aan het begin van de crisis weinig meer te bespeuren.
  • Het wantrouwen tegenover Amerika is sterk toegenomen (ook bij bondgenoten).
  • Het vertrouwen van Amerikanen in de overheid was al extreem laag en heeft nog meer averij opgelopen.
  • De Black Lives Matter storm gaat nog lang niet liggen.

Zoals gezegd, het is gevaarlijk om Amerika op langere termijn af te schrijven, ook al zijn de Amerikanen zelf ook allesbehalve optimistisch gestemd. Charles Dickens schreef het al:

if [America’s] individual citizens, to a man, are to be believed, it always is depressed, and always is stagnated, and always is at an alarming crisis, and never was otherwise.
Deze relativering meenemend, is het gezien de politieke problemen en de gebrekkige aanpak van de coronacrisis toch nog steeds raadzaam om voorzichtig te zijn met Amerikaanse aandelen.

De kans is reëel dat op termijn vraagtekens geplaatst worden bij Amerika. De VS heeft mede zoveel macht kunnen vergaren en behouden door de rol van de dollar als mondiale reservevaluta, waardoor Amerika feitelijk onbeperkt geld kan drukken. Maar in de historie hebben wereldmachten regelmatig hun hand overspeeld door op dezelfde voet verder te willen leven terwijl de onderliggende, fundamentele bouwstenen voor macht en welvaart verzwakten. Het verleden liet ook zien dat zo’n situatie van boven de stand leven lang kan aanhouden, maar dat de ineenstorting ook abrupt en snel kan gaan. Het wankelen van de dollar kan nog wel even op zich laten wachten, maar als eenmaal serieuze twijfels rijzen, kan het hard gaan.

Tot slot, zullen op valutagebied ook vraagtekens geplaats worden bij een aantal valuta-pegs die al decennia bestaan. Als de dollar in het nauw komt en als bestaande geopolitieke, sociale en economische verhoudingen niet langer houdbaar zijn, is het maar zeer de vraag of bijvoorbeeld de Hong Kong dollar en Saoedische rial aan de dollar vastgeklonken blijven.

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research. ECR Research publiceert al ruim 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & rentemarkten.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com