BMO GAM: Meer bedrijfsobligaties en aandelen in toekomstige pensioenportefeuilles

BMO GAM: Meer bedrijfsobligaties en aandelen in toekomstige pensioenportefeuilles

Pensionfunds
Pensioen.jpg

Het vernieuwde pensioenstelsel heeft grote gevolgen voor de beleggingsportefeuilles van pensioenfondsen. Dat schrijft Portfolio Manager & Delegated CIO Jitzes Noorman van vermogensbeheerder BMO GAM in een uitgebreide reactie op de goedkeuring van het nieuwe pensioenakkoord door het FNV-ledenparlement. Er zal meer vraag komen naar aandelen, bedrijfsobligaties en aan inflatie-gekoppelde producten zoals vastgoed en infrastructuur.

Hoofdpunten uit de visie van BMO GAM op het pensioenakkoord:

  • De gewenste beleggingsportefeuille wordt leeftijdsafhankelijk, waarbij er voor jongeren meer in een hoogrenderende returnportefeuille kan worden belegd, en voor ouderen in een matchingportefeuille met een lager risicoprofiel en renterisico. Ondanks het verdwijnen van de pensioenverlichtingen blijven matchingportefeuilles noodzakelijk, mat name om een stabiele uitkering voor ouderen te kunnen borgen.
  • De nominale rentegevoeligheid wordt minder, het Vereist Eigen Vermogen (VeV) vervalt, en daarmee ook de boete vanuit de toezichthouder voor renterisico; bedrijfsobligaties gaan wellicht een grotere rol spelen.
  • De inrichting van de matchingportefeuille zal veranderen met als voornaamste wijziging een verschuiving van (lange) renteswaps naar fysieke obligaties.
  • De beleggingshorizon van de matchingportefeuille wordt korter en het beleid zal minder dynamisch zijn omdat deze portefeuilles niet meer worden ingericht op de rentegevoeligheid van de dekkingsgraad, maar wordt bepaalds door de leeftijdsopbouw van het deelnemersbestand.
  • Kredietrisico en rendement worden belangrijker. De grotere ruimte voor meer risico impliceert een grotere vraag naar returncategorieën zoals aandelen.
  • Meer focus op koopkracht betekent meer vraag naar reële producten, die expliciet of impliciet gekoppeld zijn aan de inflatie, als inflatie-geïndexeerde obligaties, inflatieswaps, vastgoed, infrastructuur en grondstoffen.
  • Omdat de beleggingshorizon in het nieuwe pensioencontract korter is door de knip tussen de leeftijdscohorten wordt het beleggen in illiquide beleggingen gecompliceerder. Deze beleggingen worden door pensioenfondsen ingezet voor het behalen van een hoog rendement en koopkrachtbehoud.