Schroders: Keert de inflatie terug dankzij Covid-19...of toch niet?

Schroders: Keert de inflatie terug dankzij Covid-19...of toch niet?

Inflation
Grafiek omhoog bijgesneden.jpg

Door Keith Wade, Hoofdeconoom, Schroders

Velen zijn de mening toegedaan dat als de economische activiteit normaliseert, de combinatie van een sterkere vraag en beperkt aanbod zal leiden tot een hogere inflatie. Maar Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders, denkt daar anders over.

Problemen aan de aanbodzijde kunnen een opwaartse druk uitoefenen op de inflatie, omdat bedrijven meer veerkrachtige toeleveringsketens proberen op te bouwen. De vraag zal echter zwak blijven omdat overheden de tijdens de pandemie opgebouwde schulden zullen willen aanpakken en bedrijven en consumenten voorzichtig blijven met hun uitgaven. Het doorberekenen van hogere kosten zal moeilijk zijn en bedrijven zullen voortvarend technologische oplossingen nastreven. Bovendien meent Wade niet dat de overheid de inflatie zal gebruiken als een manier om schuldproblemen op te lossen, dat zou politiek gezien impopulair zijn.

Zorgt het ruime beleid voor hogere prijzen?

De coronacrisis heeft een significante deflatoire impact op de wereldeconomie. De ineenstorting van de vraag heeft de olieprijzen geraakt, wat heeft geleid tot lagere energiekosten en retailers trachten hun overtollige voorraad die zich tijdens de lockdown heeft opgebouwd, op te ruimen met prijsaanbiedingen. Nu luchtvaartmaatschappijen en hotels weer opengaan, kunnen meer kortingen verwacht worden en het zou niet verbazen als de inflatie in de VS en Europa de komende maanden negatief wordt. De daling van de grondstoffenprijzen is vergelijkbaar met die van de laatste recessie en de economische vertraging in het midden van de cyclus in 2015, en duidt op een periode van aanhoudende zwakte van de Amerikaanse inflatie in de komende maanden.

Inflatie blijft voorlopig dalen

Maar naarmate mensen weer aan het werk gaan en de activiteit verbetert, wordt gehoopt op de volgende fase van de cyclus en en wordt een periode van inflatie verwacht. Een sterkere vraag, gevoed door een ongekend budgettair en monetair stimuleringsbeleid, zou de prijzen kunnen doen stijgen naarmate de wereldeconomie normaliseert. Sommigen zien een trendbreuk opdoemen in de lage inflatie van de afgelopen 30 jaar en voorspellen een volatiele en hogere inflatie. Hoe groot is die kans?

QE blijft steken bij banken

Wade wijst erop dat de relatie tussen geldhoeveelheid en inflatie op zijn minst losjes is. Een snelle toename in de geldhoeveelheid gaat vaak gepaard met een gelijke daling van de omloopsnelheid van het geld. Daarom stijgt de inflatie niet. Het extra geld dat via QE in het systeem is gepompt na de financiële crisis is blijven steken in het bankensysteem, maar drong niet door tot de economie en het prijsniveau.

Is het dan deze keer anders? De opkopen vinden vooral plaats op de secundaire markten, waardoor de extra liquiditeit vloeit naar beleggingsrekeningen en bankreserves. Dat helpt om de leenkosten laag te houden. De omvang van QE is ongekend, maar gebeurt in de context van een ongekende ineenstorting van de vraag.

De maatregelen van de overheid zijn er meer op gericht om de gevolgen van de lockdown te verzachten, dan op het aanjagen van de vraag. Belangrijk punt is volgens Wade dat QE niet gericht is op huishoudens en bedrijven om meer te besteden. Dus vanuit het oogpunt van inflatie doet QE weinig met de inflatieverwachtingen, die blijven dan ook laag.

Wat kan leiden tot een hogere inflatie?

Te veel stimulering - het risico bestaat dat de stimuleringsmaatregelen te lang in stand worden gehouden. Maar de economische vertraging is aanzienlijk. Als de lockdown wordt opgeheven, dan zouden de werkloosheidscijfers snel moeten dalen. Wade denkt echter dat er veel reservecapaciteit zal blijven als gevolg van de achterblijvende vraag. Consumenten en bedrijven blijven terughoudend uit vrees voor een tweede golf en onzekerheid rond banen.

Impact op globalisering en productiviteit - de coronacrisis zal op termijn effect hebben op de internationale toeleveringsketen. Verder zal de globaliseringstrend geraakt worden. In die zin kan corona een deflatoire kracht in de wereldeconomie keren. Hogere voorraden gaan wel gepaard met verlies van efficiency en kan leiden tot hogere inflatie. Maar beide trends moeten wel gezien worden in de context van een zwakkere vraag.

Automatisering leidt tot lagere prijzen

De pandemie zal een impuls geven aan de adoptie van technologie. Dat zal leiden tot een hogere productiviteit en dus lagere prijzen. De coronacrisis versterkt bijvoorbeeld de omslag naar online winkelen.

Lost inflatie het schuldenprobleem op?

Als de pandemie achter de rug is, zullen overheden hun explosief gestegen schulden moeten afbouwen. Een middel kan hogere inflatie zijn om de schuldenberg uit te hollen. Bezuinigingen en hogere belastingen zijn niet populair. De route naar een hogere inflatie vereist een beleidswijziging. Centrale banken verliezen hun onafhankelijkheid en dat lijkt Wade een brug te ver. Hij verwacht eerder financiële repressie dan inflatie om de schulden te reduceren. Inflatie is nooit populair geweest. De mensen die een hogere inflatie verwachten om het schuldenprobleem aan te pakken moeten voorzichtig zijn met hun wensen.