Aberdeen: Beleggers hebben gemengde gevoelens bij ‘Fourth of July’

Aberdeen: Beleggers hebben gemengde gevoelens bij ‘Fourth of July’

United States
Amerika (01)

Met een winst van 20,5% (in Amerikaanse dollars) heeft de S&P 500 gisteren zijn beste kwartaal in meer dan 20 jaar afgerond. De Russell 2000 tekende zelfs een groei van 25,4% op.

“De viering van de Amerikaanse onafhankelijkheid op 4 juli lijkt dan ook op een gepast moment te komen. Tegelijk hebben beleggers maar weinig vertrouwen in de komende maanden”, vermoedt Ralph Bassett, hoofd Noord-Amerikaanse aandelen bij Aberdeen Standard Investments en beheerder van het Aberdeen Standard Sicav I - North American Smaller Companies fonds.

“Net als vele andere beurzen heeft de Amerikaanse S&P 500 de economische realiteit van de COVID-19 pandemie getart. De Amerikaanse economie is in de eerste drie maanden van het jaar met 5% gekrompen. Voor de eerste helft van 2020 kan de krimp zelfs uitkomen op meer dan 20% op jaarbasis. Ter vergelijking: tijdens de ergste zes maanden van de wereldwijde financiële crisis een decennium geleden bedroeg het verlies 6,4%.”

Stresstests van de portefeuille

“Voor 2021 gaan de markten uit van een sterke terugval in inkomsten en winsten. Toch is het in dit stadium moeilijk om in te schatten wat de inkomsten zullen zijn. Daarom hebben we voor de kleinere bedrijven in onze portefeuille stresstests uitgevoerd. Concreet modelleren we een langer en dieper dan verwachte daling van de vraag om zo een 'bear case' te ontwikkelen voor de winst per aandeel en de vrije kasstroom van onze bedrijven.”

“Deze tests dienen twee doelen. Ten eerste kunnen we de veerkracht van de balans van de bedrijven in onze portefeuille checken en zo potentiële problemen vermijden of verminderen. Ten tweede kunnen we mooie kansen vinden bij bedrijven waarvan de aandelenkoers aantrekkelijk oogt, zelfs als de vraag sterk zou verslechteren.

“Uit onze tests blijkt dat de neerwaartse risico's beperkt zijn en dat de opwaartse druk op langere termijn aantrekkelijk is. Voor de korte termijn verwachten we volatiliteit, maar gezien onze beleggingshorizon zich op de langere termijn bevindt, oogt de huidige marktomgeving voor ons aantrekkelijk.”