AXA IM: Noodhulp moet selectiever nu lockdowns worden opgeheven

AXA IM: Noodhulp moet selectiever nu lockdowns worden opgeheven

Coronacrisis
Obligaties.jpg

De noodhulp die overheden wereldwijd hebben aangeboden na de lockdowns door de coronapandemie, moet selectiever en meer vraaggebaseerd worden, nu markten geleidelijk opengaan. De arbeidsmarkt vormt in dit proces een cruciale factor.

Dat stelt Gilles Moëc, hoofdeconoom bij AXA Group. Hij constateert dat de huidige noodhulp die als een deken over de particuliere sector is geworpen, een bevriezende werking kent. Een cruciaal thema is de arbeidsmarkt. Zo heeft Frankrijk de deeltijd-werkloosheidsregeling reeds gewijzigd en biedt het langdurige steun aan de zwaarst getroffen sectoren.

Overheden bouwen de noodhulp af nu lockdowns geheel of gedeeltelijk worden opgeheven en vraag en aanbod zich herstellen. Een probleem hierin is niet alle sectoren evenredig worden geraakt door de pandemie. “Sommige sectoren worden bovendien langer worden beïnvloed dan anderen”, aldus Moëc. Een ander probleem is dat sommige sectoren zo zwaar zijn getroffen zelfs met een snelle normalisatie van leveringsvoorwaarden, ze mogelijk niet overleven.”

Een ander cruciaal punt voor financiële markten is het herstel van ’s werelds grootste economie, de VS, waar het aantal infecties snel toeneemt. Als de Amerikaanse aanvoer deze zomer niet zo volledig kan worden genormaliseerd als gehoopt, hebben mensen en bedrijven meer hulp nodig hebben om te overleven.”

Moëc gaat ervan uit dat er meer begrotingsmaatregelen nodig zijn. “Het ontwerpen daarvan is moeilijker dan de noodsituatie van afgelopen voorjaar, om zowel economische als politieke redenen. Dit is niet specifiek voor de VS”, besluit de hoofdeconoom.