DWS: Geduld is een schone zaak

DWS: Geduld is een schone zaak

Equity
Tijd.png

De aandelenmarkten zijn een beetje te hard van stapel gelopen. Het is nu tijd om geduld te hebben. Dat stellen Thomas Schüssler en André Köttner, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor aandelen bij vermogensbeheerder DWS in hun kwartaalbericht. Risico’s zijn nog niet verdwenen, ondanks het herstel. Door de onderliggende onzekerheden is er ruimte ontstaan voor teleurstellingen, maar ook voor nieuwe kansen.

DWS houdt vast aan eerdere voorspellingen wat betreft de aandelenmarkten. De vermogensbeheerder verwacht dat de S&P 500 ergens in de komende twaalf maanden de 3100 punten zal aantikken; voor en de Dax wordt een stand van 12.000 voorspeld. Schüssler en Köttner willen zich niet wagen aan specifieke rendementsverwachtingen maar gaan nog steeds uit van rendementsgroei van om en nabij de 5%.

Schüssler en Köttner hebben als gevolg van de dalende rente de koerswinstverhoudingen voor de S&P 500 van 16 keer de winst in 2013 opgeschroefd naar 20 keer de verwachte winsten. Het is volgens de heren lastig om winsten per aandeel in te schatten omdat veel bedrijven hun leidraad de afgelopen maanden hebben laten varen. Terwijl DWS momenteel al een royale verdisconteringsvoet hanteert ten aanzien van de zeer onvoorspelbare winststromen, denken we dat de aandelenmarkten wellicht een beetje te hard van stapel zijn gelopen.

Dit hoeft volgens Schüssler en Köttner niet te leiden tot een snelle en dramatische terugval zoals in maart, maar het verder doorschieten van de markten is ook weer niet uitgesloten. Het begrotings- en monetaire beleid dat overal gevoerd wordt, is immers extreem soepel. Leidende indicatoren zullen binnenkort weer een positief beeld laten zien en DWS verwacht dat veel mensen die tijdens de huidige crisis werkloos zijn geworden de komende maanden hun weg weer terugvinden op de arbeidsmarkt. De economie en de bedrijfswinsten hebben nog te maken met aanzienlijke risico’s: er blijft een kans op nieuwe lockdowns, de timing en effectiviteit van de verschillende steunmaatregelen door overheden zijn nog onzeker, en de lage rente zal de winsten van banken nog meer onder druk zetten. De spanningen tussen de VS en China zijn nog niet van de baan en de Amerikaanse verkiezingen brengen niet te vergeten veel onzekerheid over het te voeren toekomstige economisch beleid in de VS met zich mee.

DWS denkt dat een tweede golf aan gehele lockdowns in de meeste geïndustrialiseerde landen voorkomen kan worden. Volgens Schüssler en Köttner leren landen snel hoe ze moeten omgaan met de pandemie op een manier die minder schadelijk is voor de economie. Dit geldt echter niet voor de VS, waar ze nog steeds moeite hebben om de pandemie in te dammen en dat geldt ook voor veel opkomende markten. DWS geeft daarom geen sterke voorkeur aan bepaalde regio’s, maar kiest voor een goed gediversifieerde portefeuille met wereldwijde aandelen en een zinnig belang in beursfondsen in opkomende markten en een voorkeur voor kwaliteitsbedrijven met weinig schuld en een sterke cashflow. Dit levert volgens DWS de beste risico-rendementsvooruitzichten op voor langetermijnbeleggers in aandelen.

De vermogensbeheerder verwacht dat door het verwachte economisch herstel koersen van bepaalde waarde- en cyclische aandelen tijdelijk zullen outperformen. Daarom temperen Schüssler en Köttner hun voorkeur voor groeiaandelen ietwat.