DWS: Voor deze crisis bestaat er geen letter die herstel correct weergeeft

DWS: Voor deze crisis bestaat er geen letter die herstel correct weergeeft

Outlook vooruitzicht (09) koers omhoog koersgrafiek

De recessie die de covid-pandemie veroorzaakt is in veel opzichten ongebruikelijk. Het begint al met de vraag hoe we hem gaan noemen, schrijft Christian Scherrmann, econoom voor de Verenigde Staten bij vermogensbeheerder DWS in zijn Chart of the Week. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) spreekt van de ‘Great Lockdown’-recessie - een toepasselijke naam, gezien de omvang van de achteruitgang: de economische activiteit ging over de gehele linie steil naar beneden. In eerdere recessies waren het vooral de bouw- en industriële sector die als eerste werden getroffen, voordat andere delen van de economie werden geraakt. Maar dit keer krijgen met name (dienstverlenende) sectoren die contact-intensief zijn, de ergste klappen.

En wat staat ons dan nu te wachten? Die cruciale vraag heeft een overvloed aan alfabetische letters opgeleverd. De markten hopen op een V-vormige herstel, dus een enorme ineenstorting gevolgd door een even sterke opwaartse beweging. Maar er zijn ook alternatieve, en veel engere scenario’s. Deze zijn ondergebracht onder de letters ‘U’ (een langere periode van stagnatie voordat het weer beter gaat), de ‘W’ (twee sterke dalingen achter elkaar) en de ‘L’ (een sterke daling, gevolgd door een periode van stabilisatie op een laag niveau).

Nu er steeds meer economische cijfers worden gepubliceerd, is het beeld over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie ronduit onduidelijk te noemen. De detailhandelverkopen in de VS voor mei lijken op een ‘V’, zo blijkt uit de Chart of the Week. Maar die verkopen worden sterk beïnvloed door de maatregelen van de overheid, zoals de eenmalige betaling van 1.200 dollar aan huishoudens die, tijdelijk, zorgde voor meer koopkracht.

“Daartegenover staat de industriële productie die scherp daalde in maart, kelderde in april en in mei alleen maar een stabilisatie lieten zien. De markten hadden op meer gehoopt", aldus Scherrmann.

“Wij verwachten nog steeds dat de economische activiteit zal toenemen nu steeds meer lockdown maatregelen worden opgeheven. Maar de rebound zal waarschijnlijk snel momentum verliezen. De risico’s op nieuwe uitbraken zorgt ervoor dat maatregelen die de economische ontwikkelingen beperken voorlopig in stand blijven. We hebben nog geen letter gevonden die past bij dit complexe patroon.”

1906 DWS.jpg