MFS: Nog veel te vroeg om victorie te kraaien

MFS: Nog veel te vroeg om victorie te kraaien

Outlook vooruitzichten (08) weg storm crisis

Markten kijken altijd vooruit. Maar het rooskleurige beeld dat nu wordt geschetst komt niet overeen met de harde realiteit die zich steeds nadrukkelijker opdringt. Dat stelt Erik Weisman, hoofdeconoom en fondsbeheerder bij de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS. Er wordt volgens Weisman veel te veel gefocust op veelbelovende ontwikkelingen, zoals de dalende trend in het aantal coronavirusbesmettingen, een vaccin en de eerste tekenen dat economische activiteit weer op gang aan het komen is. “Helaas rechtvaardigen deze ontwikkelingen, hoe fijn ze ook mogen zijn, niet de waanzinnige koersstijgingen die we de afgelopen weken in risicovolle-activamarkten hebben waargenomen”, aldus Weisman.

“Het economische gat dat gegraven is, is diep – heel diep – en dat wordt weleens vergeten. Economieën zijn niet uitgerust met een start- en stopknop en komen maar heel erg langzaam weer op stoom na zo’n opgelegde abrupte stilstand. Bedrijven maken geen winst meer, toeleveringsketens knakken, hoogopgeleid personeel zit thuis en er is moeilijk aan financiering te komen waardoor nog meer bedrijven zich op de rand van de afgrond bevinden. Het verloop van de pandemie is onvoorspelbaar en dat gooit nog meer roet in het economische eten. Want zolang er nog geen betrouwbaar vaccin is met aanvaardbare bijwerkingen, zullen mensen niet zomaar in het vliegtuig stappen, naar een concert gaan of in de rij staan in de kantine. Dat maakt de situatie penibel: zullen restaurants bijvoorbeeld wel genoeg omzet weten te behalen als ze maar op de helft van hun capaciteit mogen draaien? Zelfs bedrijven onder de beste leiding zullen onder deze nieuwe omstandigheden lijden”, voorspelt Weisman. Terwijl er met man en macht wordt gewerkt aan een vaccin en kosten noch moeite worden bespaard, lijken de financiële markten nu al victorie te kraaien. En dat is volgens de hoofdeconoom veel te vroeg.

Overheden en centrale banken pompen veel geld in de economie om bedrijven op de been te houden en werkloosheid in te dammen. Weisman voorziet echter dat de tweecijferige werkloosheidscijfers in de VS tot in 2022 aanhouden.

“De komende maanden zullen de economische cijfers in de ontwikkelde landen wel een sterke opleving laten zien in de vorm van een V- of een U-herstel, al zullen de rechterkant van de V of de U korter zijn en waarschijnlijk niet lijken op het patroon van voor de crisis. Het gedeeltelijke herstel zal plaats maken voor langdurig economisch geploeter, zeker als er op korte termijn geen vaccin wordt gevonden of een tweede golf aan besmettingen ons overspoelt”, zegt Weisman.

Natuurlijk zijn er altijd redenen om optimistisch te blijven ten aanzien van de strijd tegen het virus, aldus Weisman. “Maar het nu beleggen in obligaties of aandelen moet gezien worden als het kopen van een toekomstige stroom cashflows. En die zullen in niets te vergelijken zijn met die van 2019. Als die harde realiteit eindelijk doordringt tot de markten, zal de teleurstelling groot zijn.”