Ethenea: Flexibel beheer bewijst zijn waarde tijdens de Covid-19-crisis

Ethenea: Flexibel beheer bewijst zijn waarde tijdens de Covid-19-crisis

Equity
Beursvloer (02)

Hoe realiseer je een aantrekkelijk rendement in de huidige omgeving?  Ethenea's Lead Portfolio Manager Michael Blümke over de aanpak van het Ethna-AKTIV-fonds.

COVID-19 heeft zowel de wereldwijde economie als de financiële markten stevig in zijn greep. Begin dit jaar was dit een bijkomende onbekende factor, naast de toch al grote uitdaging voor beleggers om in het lage renteklimaat van de afgelopen jaren een fatsoenlijk rendement te genereren. Om de pandemie in te dammen werd de grootste groeivertraging sinds decennia doorgevoerd en dat zorgt ook voor een grote mate van onzekerheid op de lange termijn.

De actieve beleggers zijn zelden zo verdeeld geweest in hun risicoperceptie en dus ook in hun positionering als vandaag de dag. Terwijl de optimisten vertrouwen op de constructieve kracht van het kapitalisme, vrezen de pessimisten de ondergang ervan. De ongekende monetaire en fiscale steunmaatregelen vergroten alleen maar de kloof tussen de stieren en beren en hun respectievelijke argumenten.

"In zo'n onzekere omgeving is het zeer belangrijk om geen beleggingsoplossingen te zoeken aan de extremen, maar er tussenin", zegt Michael Blümke, Lead Portfolio Manager van Ethenea's gediversifieerd fonds Ethna Aktiv. "Bij de structurering van het fonds focust het ervaren Portfolio Management Team rond oprichter Luca Pesarini bewust op de combinatie van verschillende activaklassen. Enerzijds worden de middelen van het fonds verdeeld over obligaties, aandelen, valuta's en grondstoffen, wat al een natuurlijke diversificatie oplevert (we leggen niet alle eieren in één mand). Anderzijds kan men bij de activa-allocatiie zowel verschillende (liefst niet gecorreleerde) beleggingsideeën identificeren en uitvoeren, als deze dynamisch aanpassen aan de heersende omgeving."

Tijdens de huidige crisis heeft het portefeuillebeheer de aandelenquota van de Ethna-AKTIV snel  met meer dan 40 procent verminderd en de middelen strategisch herbelegd in buitenlandse valuta's en in goud. "Dat de aandelenblootstelling op dit moment een laag dubbelcijferig percentage is, weerspiegelt onze huidige nogal sceptische houding ten opzichte van de wereldwijde groeivooruitzichten voor de komende 12 - 18 maanden", zegt Michael Blümke. "Dit betekent echter niet dat we geen kansen zien op de aandelenmarkten. Het betekent alleen dat we, met de huidige onzekerheid over de gevolgen van de wereldwijde recessie, niet binair willen beleggen in een snelle terugkeer naar het vorige groeitraject. In plaats daarvan gebruiken we de flexibiliteit die inherent is aan het multi-actief karakter van Ethna-AKTIV om alternatieven te selecteren voor het genereren van rendement. We hebben in toenemende mate een blootstelling aan valutaposities opgebouwd, omdat deze niet noodzakelijkerwijs afhankelijk zijn van toekomstige bedrijfswinsten."

Door deze diversificatie kan de portefeuille zelfs in de huidige omgeving een aantrekkelijk rendement neerzetten, zonder tot het kamp van optimisten of pessimisten te behoren. Michael Blümke : "De realiteit ligt immers meestal ergens in het midden."