UBS AM: Coronacrisis niet alleen slecht nieuws voor vastgoed

UBS AM: Coronacrisis niet alleen slecht nieuws voor vastgoed

Real Estate

De Europese vastgoedmarkten lijden behoorlijk onder de coronacrisis. Vooral in Zuid-Europa hebben horeca en retailers het zwaar en vragen ze massaal om huurverlagingen. Dat zegt Gunnar Herm, hoofd vastgoedresearch bij vermogensbeheerder UBS AM in zijn laatste analyse over de Europese vastgoedmarkt.

In Noord-Europa krijgen bedrijven met weinig buffers meer steun van de overheid, waardoor ze iets gemakkelijker het hoofd boven water kunnen houden, zegt Herm. “Bovendien zijn veel ondernemers niet bij de pakken neer blijven zitten; ze weten ook tijdens deze crisis op innovatieve wijze omzet te behalen. Maar er zijn ook bedrijven die er eerder bewust voor kozen om niet te investeren in een online platfrom. Primark is daar een voorbeeld van. Het bedrijf moet die keuze nu bezuren.”

Verder blijkt uit het onderzoek van UBS AM dat de bezettingsgraad van de kantorenmarkt in Europa zelfs is toegenomen, ondanks dat mensen de afgelopen maanden massaal van huis uit zijn gaan werken, zegt Herm. “Oorzaak is dat deze contracten al waren afgesloten voordat de pandemie uitbrak. Sindsdien zijn de meeste deals opgeschort. Vooral flexkantoorbeleggers hebben daar last van.”

Op de langere termijn ziet Herm nog mooie kansen in de Europese vastgoedmarkten. “Wellicht moeten bedrijven juist meer kantoorruimte huren omdat ze anders niet aan de eisen van de  anderhalvemetereconomie kunnen voldoen.”