Kempen European Private Equity Fund neemt belang in Biofutur

Kempen European Private Equity Fund neemt belang in Biofutur

Technology

Het Kempen European Private Equity Fund, het private-equity-investeringsfonds van Kempen Capital Management (Kempen), heeft een significant belang genomen in Biofutur Group (‘Biofutur’). Biofutur is een groep van laboratoria in Frankrijk, gespecialiseerd in bloedonderzoek en analyse van andere lichaamsvloeistoffen.

Dagelijks worden bij Biofutur meer dan zesduizend patiënten behandeld door een team van ongeveer vijfhonderd werknemers en zestig artsen en apothekers. In 2019 genereerde de groep € 71 miljoen aan inkomsten. Sinds maart 2020 helpt Biofutur mee in de strijd tegen COVID-19. Alle 51 locaties van Biofutur hebben corona-tests geïntroduceerd, met daarbij een focus op ‘drive-in’-tests vanuit de auto en het grootschalig testen van bewoners van verpleeghuizen. Door de zeer sterke vraag naar corona-tests, levert dat een nieuwe inkomstenstroom op. Deze dienstverlening helpt tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.

De laboratoriums van Biofutur bevinden zich voornamelijk rond Parijs in Frankrijk, waar de demografische groei bijzonder hoog is. De groep heeft twee technische platformen, waar het bloed en andere samples centraal worden onderzocht. Deze platformen bieden een grote catalogus van medische analyses, met meer dan 350 routine- en specialistische onderzoeken. Bovendien heeft Biofutur drie alarmcentrales, waar patiënten terecht kunnen wanneer een spoedonderzoek nodig is, bijvoorbeeld in het weekend.

Sven Smeets en Marvin de Jong, co-head respectievelijk director van het Kempen Private Markets team, lichten toe: ‘Biofutur is een prachtig bedrijf met een lange historie, dat tot voor kort geheel in handen was van de oprichters; een groep toegewijde medisch biologen. We verwachten door de coronacrisis op korte termijn een toename in de behoefte van gedegen, preventief bloedonderzoek. Daarnaast zien we trends als vergrijzing en de sterke bevolkingsgroei rond de regio Parijs die op de langere termijn positief kunnen uitpakken voor Biofutur. Biofutur is veelal marktleider in de gebieden waar zij actief is. We zijn er dan ook trots op dat de participanten in ons fonds, klanten van Van Lanschot Kempen, toegang kunnen krijgen tot zo’n mooi bedrijf.’

De participatie van het Kempen European Private Equity Fund is een co-investering met de Franse investeringsmaatschappij Omnes Capital en met de oprichters en medewerkers van Biofutur Group. Het managementteam van Biofutur investeert significant mee met eigen middelen. Er wordt een buy-and-build-strategie toegepast met als doel Biofutur verder te laten groeien door gerichte acquisities van kleine lokale laboratoria en afnamelocaties. Door de schaalgrootte en de efficiënte werkwijze kan Biofutur kleine lokale laboratoria succesvol toevoegen aan de al bestaande groep. Dit zorgt voor een verdere professionaliseringsslag. Ook kan dit de kwaliteit van de lokale medische zorg en de service aan patiënten helpen verbeteren.