ABP kiest voor concrete actie en duurzaamheidsprestaties bij Shell

ABP kiest voor concrete actie en duurzaamheidsprestaties bij Shell

ESG-investing
Duurzaam (4) klimaat.jpg

Op de aandeelhoudersvergadering van Shell op dinsdag 19 mei 2020 zal pensioenfonds ABP zich onthouden van stemming over de resolutie van Follow This. ABP boekt samen met andere grote aandeelhouders resultaten bij Shell dankzij continue dialoog en druk. Shell maakte in april van dit jaar zijn ambitie bekend dat zijn productketens uiterlijk in 2050 klimaatneutraal zullen zijn. Het olie- en gasbedrijf schroefde daarmee zijn klimaatambitie verder op. De plannen bouwen voort op de afspraken die Shell in 2018 maakte met Climate Action 100+, het samenwerkingsverband waar ABP deel van uitmaakt. ABP voert via haar belegger APG een constructieve dialoog met Shell waarbij het bedrijf al meermaals de door ABP gevraagde stappen heeft gezet. Zo introduceert Shell dit jaar de toegezegde koppeling van de beloning van het topmanagement aan duurzaamheidsprestaties. ABP steunt om die reden het beloningsvoorstel. Wel vindt ABP dat Shell hierbij de lat hoger mag leggen en de ambities ook daadwerkelijk moet uitvoeren. In de dialoog met het bedrijf zal ABP daarop aandringen.

ABP wil – net als FollowThis – dat Shell en andere oliebedrijven met doelstellingen komen die aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs. ABP voert wel een andere strategie dan FollowThis. ABP vindt het minder constructief om te blijven twisten over resoluties met bindende lange-termijn-doelstellingen. Omdat niemand, ook Shell niet, de situatie over dertig jaar kan voorspellen. Deze resoluties hebben tot nu toe ook nooit een meerderheid gehaald. In plaats van een symbolische strijd waarin weinig gewonnen wordt, zet ABP in op concrete verbeterstappen bij olie- en gasbedrijven.

ABP heeft Shell gevraagd om een actieve rol te spelen in de wereldwijde overgang naar een energiesysteem met een steeds lagere CO2-uitstoot en om daarover uitgebreid te rapporteren. Het fonds vraagt Shell om daarvoor stappen zetten op de korte- middellange- en lange termijn. En dat werpt vruchten af. Shell pakt mede door de dialoog met Climate Action 100+ een leidende rol in de sector. ABP vindt het van groot belang dat de rest van de sector volgt en met een ‘haasje over effect’ steeds ambitieuzere stappen gaat zetten. Sinds Shell haar klimaatambitie in 2017 aankondigde, deed zich ook een domino-effect in de sector voor. Ook andere Europese olie- en gasbedrijven, waaronder Total, BP en Repsol, introduceerden hun klimaatambities of schroefden die op. Het Transition Pathway Initiative onderschrijft dat.

ABP blijft aandringen op de uitvoering ervan, het gaat immers om resultaten. Klimaat moet zwaarder gaan doorwegen in het beloningsbeleid. En niet alleen moet Shell hiermee aan de slag maar ook andere olie- en gasbedrijven. Dit is van belang om binnen deze bedrijven met daadkracht en commitment werk te maken van hun klimaatambitie. Daarbij moeten oliebedrijven samen met hun klanten werken aan klimaatneutrale ketens. Als aandeelhouder zal ABP dit ook actief aanzwengelen en blijven aandringen op verdere verduurzaming en operationalisering van hun klimaatbeleid.

ABP heeft voor zichzelf wat betreft klimaat en energietransitie concrete doelen en ambities gesteld. Zo streeft het fonds naar een klimaatneutrale beleggingsportefeuille in 2050. Om dat te bereiken, zal ABP voor 2025 onder andere de beleggingen in kolenmijnen en teerzand afbouwen, de CO2-uitstoot in de aandelenportefeuille met 40% terugbrengen ten opzichte van 2015 en 15 miljard beleggen in duurzame en betaalbare energie.