Jupiter: Covid-19 versnelt revolutie financiële technologie

Jupiter: Covid-19 versnelt revolutie financiële technologie

Technology
Guy de Blonay (photo archive Jupiter AM)
De revolutie in financiële technologie die in gang was gezet ruim voordat het coronavirus uitbrak, laat zich niet afremmen door het virus. Integendeel, de veranderingen vinden sneller plaats dan ooit tevoren, stelt Guy de Blonay, Fund Manager, Financial Equities bij Jupiter Asset Management.
  • Covid-19 brengt de in gang gezette revolutie in financiële technologie in een stroomversnelling.
  • Contant geld raakt verder uit de gratie door het coronavirus. Electronisch betalen is hygiënischer en wordt verder gestimuleerd door toename online shoppen.
  • Thuiswerken neemt een vlucht waardoor de vraag naar cloud services en cybersecurity groeit.
  • Het toenemende belang van business resiliency kan de overgang van IT-diensten naar cloudplatforms versnellen.
 
Versneld afscheid nemen van contant geld door Covid-19 
De overgang naar digitaal betalen, blijft beleggingskansen bieden. Hoewel betalingsaanbieders op korte termijn een daling van de detailhandelsverkopen zullen zien, blijft de Blonay positief over de sector. De versnelde verschuiving naar giraal betalen biedt goede vooruitzichten voor betalingsaanbieders. 
Gary Cohn - voormalig directeur van de Amerikaanse National Economic Council - zei dat dankzij het coronavirus versneld afscheid moet worden genomen van contant geld. Contant geld kan een drager van ziektekiemen zijn en de WHO heeft elektronische betalingen gestimuleerd om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. In het Verenigd Koninkrijk is het opnemen van contant geld sinds de uitbraak gehalveerd. 
E-commerce is een andere drijvende kracht achter het afscheid nemen van contant geld. Nu winkels worden gesloten, winkelen consumenten meer online en bedrijven die laat zijn met e-commerce richten nu in sneltreinvaart webshops op. Over het geheel genomen zijn de detailhandelsverkopen de laatste tijd versneld, ondanks de economische vertraging.
 
Welkom in de nieuwe wereld van het werken op afstand 
Thuiswerken heeft een kantelpunt bereikt en is de nieuwe norm. Het is maatschappelijk en professioneel aanvaardbaar geworden en zal niet meer verdwijnen. Als gevolg daarvan zal de vraag naar clouddiensten toenemen. De strijd om de cloud neemt kolossale proporties aan en wordt gevoerd door een handvol megabedrijven zoals Apple, Alphabet, Microsoft, Tencent en Alibaba.
Thuiswerken of Working-From-Home (WFH) was eerder een uitzondering dan een regel. De huidige lockdown leidt nu tot een duurzame gedragsverandering. Jes Staley, de chief executive van Barclays zei: "het idee om 7000 mensen in een gebouw te plaatsen kan tot het verleden behoren". De winnaars zijn waarschijnlijk de bedrijven die hulpmiddelen bieden voor de samenwerking tussen werknemers. Het werken op afstand zal ook de manier veranderen waarop banken en andere bedrijven cybersecurity benaderen. Naarmate meer medewerkers op afstand toegang krijgen tot applicaties zullen IT-afdelingen deze verbindingen moeten beveiligen. 
 
De les van Covid-19: business resiliency wordt onderdeel van de bedrijfsagenda
Ongeacht het macro-economische scenario zullen instellingen voor financiële dienstverlening en anderen moeten blijven investeren in technologie. De pandemie versnelt in feite de trends in de richting van digitalisering. Satya Nadella - de CEO van Microsoft - zei in april dat "twee jaar digitale transformatie in twee maanden tijd heeft plaatsgevonden". 
Digitale transformatie in de financiële dienstensector is al enkele jaren het centrale thema voor de Global Financials en Financial Innovation-fondsen van Jupiter en zal dat nog wel enige tijd blijven. De Blonay is zich ervan bewust dat er een verschuiving zou kunnen optreden in de manier waarop banken het digitale tijdperk benaderen. Tot nu toe ging het erom nieuwe manieren te vinden om met klanten in filialen en online in contact te komen. De pandemie heeft nu de activiteiten wereldwijd verstoord en werknemers zijn niet meer in staat om naar het kantoor te gaan. 
In deze context is business resiliency of bedrijfsweerbaarheid, dat de bedrijfscontinuïteit waarborgt in geval zich een calamiteit of crisis voordoet, een nieuw punt op de agenda van de CEO. De focus op weerbaarheid kan ook de overgang van IT-systemen naar cloudplatforms van derden versnellen. Cloudaanbieders als Azure en Amazon hebben bewezen dat ze de continuïteit van de dienstverlening aan klanten kunnen garanderen wanneer deze hun IT-medewerkers naar huis moeten sturen. De cloud biedt ook mogelijkheden om op afstand te werken en is een drijvende kracht achter kostenbesparingen - twee prioriteiten voor de IT-afdelingen van financiële dienstverleners. 
Positionering van de portefeuilles voor een post-Covid-wereld 
De onderwogen blootstelling aan traditionele banken heeft de Jupiter Global Financials en Financial innovation fondsen behoed voor de recente stortvloed aan annuleringen en opschortingen van dividenden. 
In de subsector 'Betalingen’ liggen mooie beleggingskansen. E-commerce blijkt relatief weerbaar in tijden van stress en profiteert van de recente verschuiving in het consumenten- en verkopersgedrag. De subthema's 'Working-from-Home' en 'Business Resiliency’ zorgen voor een sterke toename van de vraag naar software voor de samenwerking tussen werknemers en cloudplatforms en naar IT-security oplossingen die de identificatie van medewerkers beheren, zodat ze vanaf elk apparaat en elke locatie verbinding kunnen maken met hun IT-systemen.