Quintet Private Bank: De toekomst van verantwoord investeren

Quintet Private Bank: De toekomst van verantwoord investeren

ESG
Duurzaam (5) klimaat.jpg

Door James Purcell, Group Head of ESG Investment bij Quintet Private Bank

De kortetermijnvoordelen van de lockdown zijn slechts tijdelijk, maar ESG-beleggen zal op een andere, onverwachte manier voor verandering zorgen

In New York City is sinds de lockdown het CO2-niveau met 50% gedaald, terwijl in Adelaide in Australië onlangs een kangaroe werd gezien die nonchalant door de verlaten straten hupte.

Nu grote delen van de wereldeconomie door COVID-19 zijn lamgelegd, hebben activisten over de hele wereld overheden opgeroepen om werk te maken van de huidige groene trends en de economie beter op te bouwen.

Nu er veel minder auto’s op de wegen en vliegtuigen in de lucht zijn en fabrieken minder rook uitstoten, is de lucht onbetwistbaar schoner geworden. Hierdoor zal de emissie in 2020 fors lager zijn en het niveau bereiken waar milieuactivisten als Greta Thunberg voor pleiten en waarvan steeds meer mensen zich realiseren dat dit mogelijk is.

Het tegenargument, dat ik onderschrijf, is dat de economische activiteit (en de vervuiling) weer terug zullen keren naarmate de economie weer op gang komt. En de kans op een door overheden aangestuurde groene wederopbouw wordt steeds kleiner, zeker gezien de lage oliekoersen. Voor het milieu zal 2020 niet veel meer zijn dan het equivalent van een “dry January”, gevolgd door een enorm drinkgelag.

Niettemin zal de hoeveelheid ESG-beleggingen, waarbij milieu-, sociale en governance-factoren worden meegewogen, blijven toenemen. En hierbij is er met name één gebied waarop diepgaande veranderingen zullen plaatsvinden. De verandering zal op sociaal en maatschappelijk gebied plaatsvinden, de ‘stille S’ en ESG.

Hoewel maatschappelijke criteria moeilijk te definiëren en te meten zijn, hoeft men niet gestudeerd te hebben om het onderscheid kunnen maken tussen een maatschappelijk verantwoord bedrijf en een slecht bedrijf. Hiervoor hoeft u zich maar enkele fundamentele vragen te stellen: Behandelt het bedrijf zijn werknemers goed en houdt het rekening met de prioriteiten van zijn klanten? Weerspiegelen het beleid beleid en manier van werken de waarden van de samenleving als geheel? Richten ze zich vooral op het algemeen belang, of vooral op het belang van al hun stakeholders?

Hoewel het management deze prioriteiten bepaalt, is er geen enkel bedrijf dat op zichzelf staat. Bedrijven zijn actief binnen hun samenleving en worden met name vormgegeven door de collectieve wil van hun medewerkers.

Dit is het punt waarop COVID-19 om de hoek komt kijken.

Hoe langer we van elkaar verwijderd blijven - terwijl we door middel van haperende videoconferenties communiceren - hoe krachtiger en structureler de manieren waarop we elkaar ondersteunen en nader tot elkaar komen worden. Het is inmiddels de gewoonste zaak van de wereld om met een baby op schoot aan een conference-call deel te nemen. Nu managers niet meer over de schouders van hun werknemers mee kunnen kijken, hebben ze snel geleerd wat vertrouwen betekent.

Ik ben sterk overtuigd dat het coronavirus tot een krachtiger en flexibeler personeelsbestand zal leiden; waarbij werkende vaders en moeders zich betrokken voelen en waarbij mensen met een beperking via thuiswerkmogelijkheden worden opgenomen en waar barrières en glazen plafonds door productievere en zelfverzekerde werknemers worden doorbroken.

Voor ons als beleggers is het zaak deze ontwikkelingen nauwlettend te volgen.

Bedrijven die deze trends omarmen zijn beter gepositioneerd om het vertrouwen van hun werknemers, klanten en gemeenschappen te winnen. Zij zullen bij het aannemen van talenten als winnaars uit de bus komen, in een klimaat waarin waardecreatie in toenemende mate door ontastbare factoren als intellectueel eigendom en netwerkeffecten wordt bepaald. Bedrijven die op dit gebied stil blijven staan, zullen moeilijker talent aantrekken en reputatieschade oplopen, waardoor ze uiteindelijk slechter presteren.

Daarom is het mijn overtuiging dat, in een periode waarin alle ogen zijn gericht op de ‘E’ in ESG, de echte en structurele veranderingen door de stille ‘S’ zullen worden voortgebracht.