T. Rowe Price: Federal Reserve centrale crisisbankier van de wereld

T. Rowe Price: Federal Reserve centrale crisisbankier van de wereld

Fed
Arif Husain (T. Rowe Price)

In de afgelopen maanden zijn de financiële markten op hetzelfde moment getroffen door vier afzonderlijke, maar met elkaar samenhangende crises: een gezondheidscrisis, een economische crisis, een liquiditeitscrisis en een energiecrisis. Als reactie op deze buitengewone gebeurtenissen onthulden de grote centrale banken omvangrijke programma's voor monetaire versoepeling, waarbij de Federal Reserve het voortouw nam door dieper dan ooit in de crisisbestrijdingsgereedschapskist graven. 

  • De agressieve actie van de Federal Reserve (Fed) is bepalend voor de beleidsmaatregelen van andere centrale banken 
  • Naar verwachting zal de Fed de rente nog lang op een laag niveau houden en de rentevolatiliteit dempen
  • Het risico dat de Fed nog drastischer maatregelen moet nemen, is groter dan ooit tevoren.

Fed gaat verder dan ooit
De Fed heeft nog verder dan tijdens de wereldwijde financiële crisis de rente verlaagd en meerdere programma's aangekondigd om de markten te ondersteunen. Deze programma's omvatten voor het eerst plannen om investment grade bedrijfsobligaties en sommige soorten hoogrenderende obligaties te kopen. Volgens Arif Husain, portfoliomanager, global fixed income bij T. Rowe Price zijn de acties van de Fed ongekend en "ze gaan veel verder dan wat we al eerder hebben gezien."
De maatregelen hebben effect. De door de Fed gesteunde markten hebben zich nu gestabiliseerd na de traumatische gebeurtenissen van maart, toen elke vastrentende beleggingscategorie tot stilstand kwam doordat een enorme vraag naar contant geld zelfs de handel in schatkistpapier - de meest liquide obligatiemarkt - onder druk zette. “De agressieve actie van de Fed zorgt ervoor dat andere centrale banken een inhaalslag moeten maken", stelt Husain. "Terwijl bijna alle grote centrale banken hun eigen versoepelingsprogramma's hebben gelanceerd, kijken ze naar de Fed voor koersbepaling.”
Amerikaanse Treasuries blijven de beste ‘safe haven’ in vastrentende waarden
Met kwantitatieve versoepeling (QE) en een rente die dicht bij nul ligt, wordt de obligatierentecurve op dit moment goed ondersteund, waardoor de tweejarige rente effectief rond het niveau van 0,25% is verankerd. "Het QE-programma van de Fed heeft in wezen de rentevolatiliteit de kop ingedrukt en de rente in de VS verankerd” meent Husain. 
Het huidige beleggingsklimaat kan nog wel enige tijd aanhouden. Het herstel van wat een van de grootste economische neergangen van de moderne tijd zou kunnen zijn, zal waarschijnlijk traag verlopen, en mogelijk volgen nog meer tegenslagen. Voor risicomarkten zou dit kunnen leiden tot meer volatiliteit en prijsschommelingen. Dit kan gunstig uitpakken voor Amerikaanse Treasuries, die een safe haven-status genieten op de wereldwijde vastrentende waarden markt, die door de Fed ondersteund wordt. 
"Het heeft geen zin om het gevecht met centrale banken aan te gaan," vindt Husain. "Met zo veel onzekerheid over hoe de zaken zullen uitpakken, kan het zinvol kan zijn om onze posities in Amerikaanse Treasuries en andere hoogwaardige staatsobligatiemarkten waar de curves minder steil zijn, zoals in Australië, Canada en Israël, te handhaven, totdat we meer duidelijkheid krijgen." 
Op langere termijn is het echter belangrijk om bewust te zijn van de risico's. Historisch gezien wil de Fed graag weg van het nul-tarief en zijn balans versmallen als de situatie weer normaliseert. "Op dat moment kan de volatiliteit juist spectaculair terugkomen," zegt Husain.
Het belang van de Fed op internationaal niveau neemt toe... 
Tijdens de financiële crisis van 2008 heeft de Fed met verschillende landen swaplijnen geopend om het internationale aanbod van dollars te ondersteunen. De Fed heeft het programma medio maart opnieuw snel heringedeeld om de druk op de liquide middelen van kleinere centrale banken en niet-Amerikaanse kredietnemers te helpen verlichten. 
Om de financieringsstress buiten de VS verder te verlichten, heeft de Fed eind maart een nieuw repo-programma opgezet, de Foreign and International Monetary Authorities (FIMA) Repo Facility. Dit programma stelt bepaalde buitenlandse centrale banken en internationale monetaire autoriteiten in staat om een deel van hun Amerikaanse Treasuries terug te kopen in ruil voor cash. De actie wordt gezien als een poging van de Amerikaanse centrale bank om de volatiliteit in de Amerikaanse Treasuries verder te beperken. 
"De Fed begrijpt dat het openen van repofaciliteiten voor buitenlandse centrale banken die Amerikaanse dollars nodig hebben, een goede manier is om gedwongen verkoop van Amerikaanse Treasuries te beperken," stelt Husain. "Een ander voordeel van de nieuwe faciliteit is dat het helpt om de Amerikaanse dollar te stabiliseren," voegt hij eraan toe. 
De huidige crisis heeft de perceptie dat de Fed de centrale bank van de wereld is, opnieuw bevestigd (hoewel het onduidelijk blijft of de bank deze status heeft nagestreefd). Voorlopig blijven alle ogen op de Fed gericht, en het risico dat zij verder moet gaan en drastische maatregelen moet nemen, is vandaag de dag groter dan ooit tevoren.