CFA Institute: Minder beursnoteringen en de gevolgen voor pensioenfondsen

CFA Institute: Minder beursnoteringen en de gevolgen voor pensioenfondsen

Equity
Beursvloer (01)

CFA Institute onderzocht de voordelen en uitdagingen die komen kijken bij beleggingen in private markten door DC-pensioenregelingen.

Met een afnemend aantal beursnoteringen en het toenemend belang van beleggingen in private markten in de economie, heeft CFA Institute, de wereldwijde vereniging van beleggingsprofessionals, haar tweede rapport uitgebracht in een reeks waarin de verschuivende rol van publiek en privaat aandelenkapitaal wordt onderzocht. Beursgenoteerde aandelen blijven een belangrijk onderdeel van de meeste pensioenportefeuilles, maar de daling van het aantal beursgenoteerde aandelen wereldwijd heeft mogelijk negatieve gevolgen voor pensioendeelnemers. Er zijn minder beleggingsmogelijkheden en lagere potentiële beleggingsopbrengsten dreigen.

Het rapport, Capital Formation 2: Investing Pension Contributions in Private Markets Responsibly, is geschreven naar aanleiding van de steeds luider wordende roep om een grotere participatie van DC-pensioenregelingen in private markten. Het geeft een overzicht van het bestaande pensioenlandschap in Europa en identificeert de voor- en nadelen als DC-pensioenregelingen meer investeringen zouden alloceren aan private ondernemingen en markten, zoals private equity, venture capital, private debt en infrastructure.

In het rapport worden de volgende uitdagingen geïdentificeerd bij het realiseren van meer DC- beleggingen in private markten:

  • Value for Money: De focus van de toezichthouders op lage kosten als het belangrijkste ijkpunt voor ‘value-for-money’ is waarschijnlijk een belemmering. Zo zouden bijvoorbeeld tariefplafonds zoals die in het Verenigd Koninkrijk in het kader van de DC-regelingen aan default funds worden opgelegd, rekening moeten houden met de hogere kosten die gemoeid zijn met de structureel complexe private markten strategieën.
  • Kwalificerende Assets: Mogelijk moet het universum van toegestane beleggingen worden herzien om DC-regelingen in staat te stellen deel te nemen aan beleggingen in private markten.
  • Informatieverschaffing binnen de industrie: Het is waarschijnlijk dat private markten fondsen hun eigen informatie over prestaties, kosten en vergoedingen transparanter moeten maken om toegang te krijgen tot kapitaal van DC-regelingen. Het kan ook wenselijk zijn dat hun traditionele vergoedingsstructuur wordt herzien.
  • Pooling van middelen: Consolidatie of pooling van kleine pensioenfondsen kan nodig zijn om voldoende schaalgrootte te genereren om zinvol deel te nemen aan private markten. In het Verenigd Koninkrijk zijn er al inspanningen geleverd op dit vlak via de ‘Master Trust structure’.

Sviatoslav Rosov, PhD, CFA, Director Capital Markets Policy EMEA for CFA Institute en hoofdauteur van het rapport zegt: “In de huidige laag renderende beleggingsomgeving is er een helder argument voor beleid dat gericht is op het beter faciliteren van beleggingen van de DC-regelingen in private markten. Beleidsmakers moeten er echter niet vanuit gaan dat een dergelijke verschuiving automatisch leidt tot hogere naar risico gecorrigeerde opbrengsten voor pensioendeelnemers. Terwijl het aanbod aan beleggingsopties zou toenemen, is de outperformance van private markten een genuanceerd verhaal. Verder zijn gebrek aan liquiditeit en de hoge kosten die gepaard gaan met beleggingen in private markten niet gemakkelijk te verenigen met de bestaande norm voor dagelijkse liquiditeit die nu geldt voor pensioenregelingen en de focus van toezichthouders op lage kosten als het enige ijkpunt voor ‘value for money’. Toezichthouders, pensioenregelingen en andere partijen die participeren in private markten zullen allemaal hun houding en en verwachtingen moeten aanpassen om nieuw beleid tot een succes te maken.”

Olivier Fines, CFA, Head of Advocacy EMEA bij het CFA Institute en medeauteur van het rapport zegt: “De Europese Unie beweert al lange tijd dat het verbeteren van de marktfinanciering van het MKB en van de infrastructuur in Europa een belangrijke prioriteit is. Nu het initiatief van de Capital Markets Union nieuw leven wordt ingeblazen, is dit een perfect moment om de mogelijkheden te bekijken om vermogen van DC-regelingen in te zetten voor investeringen in aandelen en schuldpapier buiten het beursgenoteerde domein. In het nieuwe onderzoek worden de overwegingen uiteengezet waarmee rekening moet worden gehouden om dit beleid op verantwoorde wijze ten uitvoer te brengen, zonder afbreuk te doen aan de belangen van de pensioendeelnemers.”