Vanguard Europe: Waarom de bodem in de markt nog niet is bereikt

Vanguard Europe: Waarom de bodem in de markt nog niet is bereikt

Outlook
Lockdown.jpg

De economie kende nooit eerder in de geschiedenis zo’n diepe terugval als nu. De economieën van de EU-landen en die van het VK kunnen in het tweede kwartaal met maar liefst een vijfde krimpen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, dat al een klap kreeg te verwerken. Het goede nieuws is dat deze scherpe dip de weg kan effenen voor een al even scherp economisch herstel. Overheden leveren immers ongekende inspanningen om bedrijven en banen te beschermen, aldus Peter Westaway, hoofdeconoom en hoofd investeringsstrategie bij Vanguard Europe.

Het slechte nieuws is de onduidelijkheid over het verloop van de COVID-19-pandemie. De ziekte kan uitdoven, worden gestopt door een nieuw vaccin, terugkeren in secundaire golven of muteren. Het is dus nog veel te vroeg om te zeggen dat de bodem in de markt is bereikt.

Bij de financiële crisis van 2008-2009 begon het marktsentiment te keren op het moment dat beleggers aanvoelden dat de stimulans van overheden en centrale banken aansloeg. Het was het begin van een lange bullmarkt.

Daarvoor kwam een lange periode waarin bedrijven en huishoudens hun balans moesten corrigeren door middel van lagere uitgaven. In aanloop naar de financiële crisis van 2008-2009 waren immers gedurende vele jaren buitensporige krediet- en opgeblazen balansen opgebouwd.

De crisis waarmee we nu hebben te maken, lijkt meer op een eenmalige schok. Meestal suggereert dat ook een snellere economische ommekeer. Tijdens de financiële crisis van 2008-2009 bijvoorbeeld duurde het zo’n achttien maanden voordat de Britse economie het dal had bereikt. Deze keer zou dat maar drie tot zes maanden kunnen duren – niet alleen in het VK, maar ook in de rest van Europa.

Impact van coronavirus op het bbp van het eurogebied

Patronen van BBP-herstel in verhouding tot de duur van de lockdown:

Vanguard0904.png

Bron: Vanguard ISG. Deze grafiek is alleen voor illustratieve doeleinden. Alle projecties moeten als hypothetisch van aard worden beschouwd en weerspiegelen of garanderen geen toekomstige resultaten.

Mocht de lockdown medio mei worden opgeheven, verwachten we voor het bbp in de eurozone een krimp van 5 tot 8 procent. Duurt de lockdown langer, bijvoorbeeld tot eind december, dan kan de regionale krimp dubbel zo groot worden. Hoe langer de crisis aanhoudt, hoe groter de kans op voorgoed verloren banen en bedrijven, waardoor het nog moeilijker wordt om weer op het oude productieniveau te komen.

Wat het betekent voor beleggers

Ondanks alle somberheid hebben beleggers redenen om optimistisch te zijn. De vrees voor een enorme inzinking in de wereldwijde vraag is tot op zekere hoogte al tot uiting gekomen op de markten. Aandelen zijn uitzonderlijk snel verkocht en zijn lager geprijsd dan enkele weken geleden.

Vanuit een langetermijnperspectief zijn Amerikaanse aandelen niet langer overgewaardeerd maar redelijk gewaardeerd. De Britse en Europese markten noteerden tot voor kort bijna hun reële waarde, nu zijn ze eerder redelijk gewaardeerd of ondergewaardeerd. Deze waarderingen kunnen het beleggersrendement op lange termijn potentieel verhogen.

Deze crisis benadrukt verder welke rol obligaties kunnen vervullen als tegenwicht voor aandelen. Zelfs bij deze zeer lage rendementen zien we dat de veiligste obligaties zoals Amerikaanse staatsobligaties cruciaal zijn voor portefeuilles, omdat ze de val van aandelenkoersen compenseren. Ondanks zorgen over mogelijke marktdislocaties werpt een gediversifieerde portefeuille met een mix van obligaties en aandelen zijn vruchten af.

Dit alles is reden te meer om naar de lange termijn te kijken, in plaats van te focussen op mogelijke keerpunten in de markt, en om portefeuilles afdoende te diversifiëren.