Overzicht corona investmentnieuws: Winnaars en verliezers

Overzicht corona investmentnieuws: Winnaars en verliezers

Virus 2.jpg

De wereldwijde beurzen hebben zich enigszins herpakt na het dramatisch verlopen eerste kwartaal. Assetmanagers maken de balans op en blikken voorzichtig vooruit. Hierbij een overzicht van het corona-gerelateerde investmentnieuws van woensdag.

Duurzaamheid

De eerste drie maanden van 2020 waren voor veel beleggers met oog voor duurzaamheid de eerste test in een neerwaartse markt. Onderzoek van AXA Investment Managers toont aan dat beleggingen in bedrijven met hoge scores het gebied van environmental, social en governance (ESG) zich relatief goed staande hielden.

Thomas Roulland, hoofd Solutions, Models and Tools, en Yo Takatsuki, hoofd ESG Research and Active Ownership, beschouwden de prestaties van bedrijven met de beste ESG-scores ten opzichte van die met de laagste scores en zetten beiden af tegen de brede markt. Bij aandelen deden de best scorende bedrijven (score van 8 of beter op een schaal van 10) het 16,8% beter dan de slechtst scorende bedrijven (score 2 of lager), voor obligaties was de outperformance 5,2%. Daarmee deden de meest duurzame selecties het tevens beter dan de MSCI All Countries aandelenindex en de obligatie-index Barclays Global Corportate Aggregate.

Gezondheidszorg

De pandemie zal ook op de lange termijn een ongekende impact hebben op de sector gezondheidszorg. Dat stelt Emily Haven, analist van de wereldwijde zorgsector bij Newton IM, onderdeel van BNY Mellon Investment Management, in haar analyse van het langetermijneffect van de pandemie.

De farmaceutische industrie staat onder druk om een vaccin tegen covid-19 te ontwikkelen, maar tevens om hier niet te veel aan te willen verdienen. De consensus is dat het succes gericht moet zijn op het algemeen belang en niet op het verhogen van de winsten van farmaceuten. Hierbij speelt mee dat verschillen tussen landen duidelijker in beeld komen, wijst Haven, zoals de afhankelijkheid van de private sector. Voor een aantal aandoeningen zal dit volgens haar resulteren in een groeiende vraag naar zorg op afstand en daarmee naar toepassingen die dit mogelijk maken.

Opkomende markten

Opkomende markten worden mogelijk harder geraakt door de pandemie dan ontwikkelde landen. Hiervoor waarschuwt het Asset Allocation-team van pensioenbelegger Legal & General Investment Managament (LGIM). Christopher Teschmacher, fondsmanager bij LGIM, constateert in een artikel met de titel Emerging concerns dat opkomende landen minder mogelijkheden hebben om social distancing of lockdowns toe te passen in gebieden die een hoge bevolkingsdichtheid in slechte omstandigheden kennen.

Economische activiteiten vinden vaak in minder formele omstandigheden plaats. De mogelijkheden om thuis te werken zijn vaak beperkt. De gezondheidszorg staat er op een lager niveau. De voedstelvoorziening komt voor logistieke uitdagingen. En opkomende landen hebben minder ruimte om via de staatsbegroting stimulerend beleid te voeren. Teschmacher wijst erop dat opkomende landen hierdoor economisch kwetsbaarder zijn, ‘wat kan leiden tot een verlies van geloofwaardigheid en afwaardering van schulden’.