Overzicht corona investmentnieuws: Beleid Fed stabiliseert markt vastrentende waarden, maar mist nog effect op de reële economie

Overzicht corona investmentnieuws: Beleid Fed stabiliseert markt vastrentende waarden, maar mist nog effect op de reële economie

Corona-virus (02)

Het verstrekken van liquiditeit door de Federal Reserve (Fed) heeft de kern van de markt voor vastrentende waarden gestabiliseerd. Dit is echter niet voldoende om een losser monetair beleid effect te laten hebben op de reële economie, waarschuwt ‘s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

Tiffany Wilding (Noord-Amerika-econoom), Mike Kudzil (portfoliomanager) en Daniel Hyman (hoofd Agency Mortgage Backed Securities (MBS) Portfolio Management) betogen dat risicovollere krediet- en gesecuritiseerde producten ook een belangrijke rol spelen in de reële economie door kredietverlening aan kleinere en middelgrote bedrijven en aan kopers van woningen en commercieel vastgoed. ‘Verschillende indicatoren zijn nog steeds zorgwekkend’, stellen de Pimco-analisten.

De coronacrisis heeft aandelen over de gehele linie geraakt, maar aandelen met eigenschappen als lage volatiliteit (low vol) en hoog dividend doen het in dergelijke situaties beter dan de markt, concluderen Pim van Vliet en Guido Baltussen, onderzoekers van Robeco’s quant team.

Als ook andere crises van voor 1926 worden bezien, komen Van Vliet en Baltussen tot de slotsom dat een ‘conservatieve’ strategie die is gericht op meerdere stijlen, ofwel een mix van low volatility, momentum en high dividend, ‘de verliezen wist te beperken tijdens de correcties en een outperformance te realiseren tijdens het herstel.’

Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist voor Invesco ziet het licht aan het einde van de tunnel ‘nog steeds zwak, maar wel helderder worden’. April is volgens de strateeg een belangrijke maand die dit zou moeten bevestigen. Toch ziet ze op korte termijn twee punten van zorg, waarvan ze echter wel verwacht dat ze van korte duur zijn.

“Een werkloosheidscijfer van 20% tot 30% in de VS op de korte termijn is realistisch, maar in het geval van een adequaat overheidsbeleid zal dit slechts enkele maanden aanhouden. Dit in tegenstelling tot de Great Depression, waar het gemiddelde werkloosheidscijfer over het gehele jaar rond deze niveaus schommelde.”

Daarnaast verwacht Hooper een verslechtering van het Europese PMI-cijfer van april. “Beleggers moeten hier niet te bezorgd over zijn. Het sterkt mij in de gedachte dat er gehoor wordt gegeven aan de gezondheidsprotocollen en dat de groei van het virus sneller onder controle kan worden gekregen en economische activiteiten sneller weer hervat kunnen worden.”

Nu de lockdowns effect lijken te hebben, gaan de eerste stemmen op voor versoepeling van de maatregelen in Europa. Volgens hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group gloort langzaam herstel. De snelheid van het herstel wordt beïnvloed door verschillende factoren. Zo zal blijken hoe effectief de noodmaatregelen zijn geweest om de inkomensdaling van consumenten te beperken en hoe hun spaargedrag is veranderd. Het is niet vanzelfsprekend dat opgepotte middelen direct uitgegeven worden na verlichting van maatregelen, aldus Moëc in zijn wekelijkse Macrocast-commentaar op de website van AXA Investment Managers. Mensen houden liever wat cash achter de hand en restaurants zullen niet direct vollopen.

De econoom maakt zich vooral zorgen over de bedrijfsinvesteringen. Enerzijds kampen bedrijven met onderbezetting van hun productieapparaat. Anderzijds willen ze na deze ervaring aanvoerlijnen verkorten, voorraden vergroten en minder afhankelijk worden van externe financiering. Dit gaat ten koste van middelen die anders beschikbaar waren voor investeringen.

Salah Bouhmidi, Head of Markets bij broker IG ziet weer een toename van transportactiviteiten. “Containers worden weer schaars in de haven van Hamburg. Veel van deze containers zijn onderweg naar Azië. Mede door de vraag vanuit het Westen naar medicijnen en mondkapjes uit China, maar ook door de herstart van handelsactiviteiten is sinds de maand maart een flinke opleving te zien in de Baltic Dry Index en ook op de Container Xchange.”