BLI: Lockdownmaatregelen brengen economische activiteit vrijwel tot stilstand

BLI: Lockdownmaatregelen brengen economische activiteit vrijwel tot stilstand

Lockdown.jpg

De dienstensector, de grootste component in het bbp van de ontwikkelde economieën, is haast tot stilstand gekomen. Een zware recessie lijkt dan ook onvermijdelijk. "Aangezien niemand weet wanneer de gezondheidscrisis achter de rug zal zijn, is ook moeilijk in te schatten hoe zwaar de impact op de economie zal zijn", schrijven Guy Wagner, bestuurder-directeur van BLI - Banque de Luxembourg Investments, en zijn team in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’.

In maart is de inkoopmanagersindex in de dienstensectoren (gepubliceerd door IHS Markit) in alle regio's ingestort. In de Verenigde Staten klokte hij af op 39, in de eurozone op 28 en in Japan op 33. De verwerkende industrie is traditioneel cyclischer dan de dienstensector en heeft de daling daardoor iets meer kunnen beperken, al kan die de komende maanden nog uitgesprokener worden. In China werden de lockdownmaatregelen versoepeld, waardoor de economische activiteit in de loop van maart is gestabiliseerd, na de forse duik van februari.

De mondiale recessie zou historische proporties kunnen aannemen

Aangezien niemand weet wanneer de gezondheidscrisis achter de rug zal zijn, is ook moeilijk in te schatten hoe zwaar de impact op de economie zal zijn", verduidelijkt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. "Als de lockdownmaatregelen het grootste deel van het tweede kwartaal blijven gelden, zou de wereldwijde recessie wel eens historische proporties kunnen aannemen. »

Meeste centrale banken kondigen verregaande monetaire versoepeling aan

De meeste centrale banken hebben aangekondigd dat ze de economische schok van de gezondheidscrisis willen aanpakken met een ingrijpende monetaire versoepeling. In de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse centrale bank haar basisrente in één ruk met 1% verlaagd. De Federal Funds-rente bedraagt er nu 0% tot 0,25%. Verder voert ze ook een nieuwe kwantitatieve versoepeling door, met een onbeperkte inkoop van staatsobligaties en hypothecaire effecten. In Europa heeft de centrale bank eveneens een bijkomend inkoopprogramma voor staats- en bedrijfsobligaties aangekondigd, voor een bedrag van 750 miljard euro.

Rendement op de eindvervaldag van staatsobligaties daalt in de VS, maar niet in de eurozone

De ineenstorting van de economie als gevolg van de coronapandemie heeft de rendementen op de eindvervaldag van Amerikaanse staatsobligaties nog meer doen dalen. In de eurozone is de rente op staatsobligaties ondanks de netelige economische situatie niet gedaald. "In de financieel gezondere landen kunnen we de rentestijging toeschrijven aan beleggers die hun meest liquide winstgevende posities moesten verkopen om liquiditeiten vrij te maken", zegt de Luxemburgse econoom. "In de financieel zwakkere landen weerspiegelt de stijging van de rendementen op de eindvervaldag de bezorgdheid van beleggers, die zich afvragen of die landen hun schulden wel zullen kunnen blijven afbetalen, aangezien ze ook al voor de gezondheidscrisis een zware schuld torsten." Zo is de tienjaarsrente de voorbije maand in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië gestegen.

Historische daling van de aandelenmarkten

De verwachting dat de bedrijfswinsten door de lockdownmaatregelen aanzienlijk zullen dalen, heeft de aandelenmarkten een historische dreun verkocht en een van de slechtste kwartalen uit de geschiedenis van de beurs opgeleverd. De MSCI All Country World Net Total Return (in EUR) moest over het kwartaal een verlies van 19,6% incasseren. De Amerikaanse S&P 500, de Europese Stoxx 600, de Japanse Topix en de MSCI Emerging Markets moesten respectievelijk 20,0% (in USD), 23,0% (in EUR), 18,5% (in JPY) en 23,9% (in USD) inleveren. Sectoraal bekeken, toonden de gezondheidzorg, technologie en basisconsumptiegoederen de grootste weerbaarheid, terwijl energie, financiële diensten en materialen de grootste dalingen lieten optekenen.