SSGA-SPDR: De technologie om thuis te werken

SSGA-SPDR: De technologie om thuis te werken

Technology
Technologie (01) technology

Wat is de impact van de COVID-19-crisis op de technologiesector?

Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s Nederland bij State Street Global Advisors: “Hoewel de huidige crisis alle technologiebedrijven zal treffen, geloven we niet dat de impact van deze crisis voor alle bedrijven in de technologiesector even groot zal zijn. Technologie is geen defensieve sector, omdat deze sterk afhankelijk is van de kapitaaluitgaven van bedrijven. Normaal gesproken zou een dergelijke capex in moeilijke economische tijden worden beteugeld, maar met de 'working-at-home'-dynamiek zullen de investeringsprioriteiten waarschijnlijk veranderen, wat voor sommige bedrijven positief uit kan pakken.”

Om een beter idee te krijgen van hoe COVID-19 technologie zou kunnen beïnvloeden, belichten we de potentiële impact op drie grote industrieën.

  • Softwareapplicaties en diensten
  • Hardware
  • Semiconductor

Softwareapplicaties en diensten

De aandelenkoersen in deze sector hebben tot nu toe relatief goed stand gehouden (het totale rendement voor MSCI World Software was -14% tegenover -24% voor de MSCI World Index). Verschillende leveranciers hebben een positief rendement van meer dan 30% behaald bij een verwachte toename van de vraag naar hun producten die onder andere webconferenties, externe desktoptoegang en cyberbeveiliging mogelijk maken. De sector is ook goed gepositioneerd op de lange termijn, omdat veel industrieën zich nog in een vroeg stadium van hun digitale transformaties bevinden die aanzienlijke software-investeringen vereisen. De meeste softwarebedrijven zullen echter te midden van een wereldwijde economische vertraging een tijdelijke dip ondervinden. Wat kansen biedt, is dat de miljoenen werknemers wereldwijd plotseling gedwongen worden om thuis te werken, waardoor de vraag naar communicatie-, samenwerkings- en beveiligingssoftware sterk toeneemt.

Hardware

De Hardware-aandelen zijn dit jaar zwakker dan de rest van de technologiesector (MSCI World Hardware -21%), maar ze hebben wel beter gepresteerd dan de markt. Fabrikanten werden al vroeg in deze pandemie getroffen door een gebrek aan elektronische componenten uit China, omdat Wuhan in een lockdown terechtkwam; een storing die nog maanden gevolgen kan hebben. Er is echter hoop dat daling van de vraag in Q1 en Q2 later in het jaar voor een opleving zal zorgen. Voor leveranciers die te maken hebben met een langdurige daling van de verkoop van servers en opslag doordat afnemers versneld overstappen van on-premise naar publieke clouds is er minder optimisme.

Semiconductor

De aandelenkoersen van Semiconductor zijn in eerste instantie hard gedaald, maar lieten de afgelopen twee weken herstel zien (MSCI World Semiconductors -20% YTD).

Over het geheel genomen zijn halfgeleiderbedrijven beter gepositioneerd om een terugval van het coronavirus te doorstaan, aangezien smartphones en verbeteringen aan de cloud kunnen helpen om de zwakke punten in de IT-uitgaven van bedrijven te compenseren. In tegenstelling tot hardware producenten is voor chipmakers de cloud een derde belangrijke eindmarkt. Analisten verwachten terugloop van de verkoop van chips in H1 nu autofabrikanten en industriële gebruikers hun orders verminderen, maar zij wijzen ook op de kans op herstel in de tweede helft van 2020 afhankelijk van de omvang en de ernst van de crisis. Op de lange termijn zijn halfgeleiders van essentieel belang voor de schaalvergroting van de IT-infrastructuur.