Ebury: Dollar rallyt, opleving aandelenmarkten hapert

Ebury: Dollar rallyt, opleving aandelenmarkten hapert

Currency
Geld dollar.jpg

Door Enrique Díaz-Álvarez, Chief Risk Officer at Ebury.

De wereld vraagt om dollars en de Federal Reserve doet zijn best om daarin te voorzien door de markten met liquiditeit te overspoelen.

Tot nu toe lukt het gedeeltelijk. De stressniveaus op de interbancaire leenmarkten zijn gedaald naar iets minder zorgwekkende niveaus. Een flinke rally van de Amerikaanse dollar maakte vorige week duidelijk dat de greenback nog steeds als veilige haven bij uitstek wordt gezien. De koers van de munt steeg ten opzichte van elke andere belangrijke valuta ter wereld, met de Russische roebel als enige uitzondering. Na het nieuws dat de olieproducenten een stap dichter bij het verlagen van de productieniveaus zijn, werd de koers van de roebel gesteund door een scherpe rebound van de olieprijzen – die in decennia niet zó laag zijn geweest.

Overal ter wereld werden cijfers over de economie gepubliceerd die – afhankelijk van het exacte moment waarop de gegevens in de afgelopen maand waren verzameld – varieerden van slecht tot afschuwelijk. De actueelste cijfers, het aantal aanvragen van een werkloosheidsuitkering in de VS en de PMI-activiteitsindices van de eurozone, waren met afstand de slechtste ooit. Dat was natuurlijk te verwachten.

De economische cijfers die deze week verschijnen, zullen tamelijk verouderd zijn, maar dit geldt niet voor de wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de VS. We verwachten een nieuw record, en in combinatie met de vorige twee krijgen we dan een volledig beeld van de schade die op de Amerikaanse banenmarkt is aangericht. Ook de bijeenkomst van de eurogroep aanstaande dinsdag is belangrijk voor de handel, omdat de bewegingen van de markt inmiddels vooral door de overheidsreacties bepaald worden.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De PMI-cijfers voor de eurozone waren zo bedroevend als te verwachten was gezien de vroegtijdige lockdown-maatregelen die de meeste landen hebben genomen. De 17 voor Italië was waarschijnlijk het slechtste cijfer dat een land ooit op deze indicator heeft gehaald. Ondanks al deze vreselijke informatie denken we dat voorzichtig optimisme op zijn plaats is. De omvang van de overheidsmaatregelen in de afzonderlijke landen en in de eurozone als geheel is net zo groot als die van de crisis zelf, en de aantallen nieuwe besmettingen in zowel Spanje als Italië lijken erop te wijzen dat het ergste nu voorbij is.

GBP

De PMI-indices voor economische activiteit in het VK waren vreselijk, maar niet zo rampzalig als elders in Europa. Toch is dit een schrale troost, want het verschil komt waarschijnlijk door het feit dat de shutdown in het VK pas later begon. De volgende cijfers zijn waarschijnlijk slechter. Het economische nieuws van deze week zal nauwelijks bruikbaar zijn. Belangrijker wordt het nieuws over de uitrol van programma's voor het mkb en inkomensondersteuning door zowel de Britse regering als de Bank of England.

USD

Het nieuwe record bij de wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen maken nog eens duidelijk welk bloedbad op de Amerikaanse banenmarkt plaatsvindt. Het banenrapport van maart is minder slecht, maar heeft ook minder betekenis, want de gegevens zijn medio maart verzameld, voordat de meeste Amerikaanse staten een vorm van lockdown afkondigden. Het massale banenverlies legt de kwetsbaarheid van de Amerikaanse economie bij een tijdelijke shutdown bloot: er is geen ontslagbescherming en geen systeem dat het ontslaan van werknemers reguleert en vertraagt, waardoor de werkgelegenheid in de VS waarschijnlijk sterker zal teruglopen. We verwachten dat er in de komende weken een moment komt waarop de markten dit zullen inzien. De koers van de euro zal zich dan ten opzichte van de Amerikaanse dollar herstellen.