BlackRock: Obligatiebeleggers grijpen naar ETF’s bij stress in de markt

BlackRock: Obligatiebeleggers grijpen naar ETF’s bij stress in de markt

ETFs
Beursvloer (01)

De gevolgen van de Covid-19-pandemie heeft tot opmerkelijke verschijnselen geleid op de markt voor obligatie-ETF’s. Die zijn tijdens de drukste handelsweek in maart bijvoorbeeld tweemaal zoveel verhandeld als gebruikelijk, terwijl de gewone obligatiehandel vrijwel opdroogde. BlackRock bespreekt de opmerkelijkste bewegingen in het hierbij meegestuurde rapport, getiteld "Sending a clear signal – Fixed income ETFs show where bond markets are trading in real time".

Het rapport gaat onder meer in op deze onderwerpen:

  • Beleggers grijpen naar obligatie-ETF’s bij grote marktschomelingen tijdens coronacrisis
  • Handel obligatie-ETF’s in coronacrisis ruim verdubbeld
  • Handel in obligatie-ETF’s is groeiend deel van totale obligatiehandel
  • Door toenemend gebruik, worden ETF’s een real-time prijsindicator
  • Verschillen ETF-slotkoersen en NAV’s door liquiditeitskrapte op geldmarkt
  • Verschillen in bied-laatkoersen ETF’s opgelopen door hogere handelskosten tijdens marktturbulentie en extra hedgingskosten

De hoofdpunten samengevat:

Beleggers grijpen naar obligatie-ETF’s bij grote marktschomelingen in coronacrisis

Een opmerkelijk tekens des tijds: beleggers hebben tijdens de coronacrisis relatief weinig obligaties verhandeld. In plaats daarvan grijpen ze naar obligatie-ETF’s om duidelijkheid en kleur te krijgen over de impact van de coronacrisis op de obligatiemarkt. Het rapport van BlackRock dat hierbij is meegestuurd licht toe waarom dat zo is.

Beleggers kennen inmiddels de voordelen van obligatie-ETF’s nauwkeurige weergave van marktcondities en verbeterde prijstransparantie, obligatie-ETF’s terwijl ze zo liquide zijn, dat ze terstond verhandeld kunnen worden. Dat is niet mogelijk met individuele obligaties tijdens deze ongekende spanningen op de markt.

ETF’s in coronacrisis ruim tweemaal zoveel verhandeld

De volatiliteit op de obligatiemarkt is zo sterk toegenomen de afgelopen vier weken, dat er voor gemiddeld USD 17,5 miljard (21 februari – 20 maart) aan UCITS obligatie-ETF’s van iShares is verhandeld, ruim tweemaal het wekelijkse gemiddelde van 2019 van USD 7,8 miljard (Bron: Bloomberg, 20 maart 2020).

BlackRock vermoedt dat beleggers in onzekere tijden meer ETF’s gebruiken omdat ze de afdekking, herbalancering en risicobeheersing van portefeuilles makkelijk maken.

Aangezien Europa nog wat achterloopt op het gebied van obligatiehandelsdata, geven UCITS ETF’s volgens BlackRock een goed beeld van hoe het beleggerssentiment gaandeweg verschoof:

0604 BlackRock.jpg

Handel in ETF’s steeds groter deel van de totale obligatiehandel

De handel in een groot Amerikaans iShares-ETF zoals het USD investment grade (IG) corporate bond ETF maakte in de week van 9 maart gemiddeld 14,4% uit van de totale handel in investment grade obligaties, terwijl dat in 2019 gemiddeld 5,3% was.

In de markt voor high yield was dat verschil nog groter: de handel een groot USD high yield bedrijfsobligatie-ETF was in die week 30,6% van de totale handel; normaal gemiddeld 14,6%.