MFS: Geen paniek en heb geduld

MFS: Geen paniek en heb geduld

Outlook vooruitzichten (08) weg storm crisis

COVID-19 leidt tot een ongekend economisch drama. Vrijwel de hele wereld is tot stilstand gekomen en er is geen vergelijkingsmateriaal voor een dergelijke daling van de economische activiteit. Daardoor zijn er ook geen modellen voorhanden die kunnen meten wat de impact is op economieën met een hoge staatsschuld, stellen econoom Erik Weisman en beleggingsstrateeg William Adams van vermogensbeheerder MFS. Beleggers moeten volgens de experts hun horizon verbreden.

De belangrijkste steunpilaar die de economische groei van het afgelopen decennium stutte, is weggeveegd. Met name in de Verenigde Staten golden de consumentenbestedingen als de grote motor achter de groei en deze is nu plots “op topsnelheid uit de economie weggerukt”. “De dienstensector, die goed is voor 50% van de Amerikaanse economie, is inmiddels gedecimeerd.”

“Het enige dat beleggers kunnen doen in deze onzekere situatie is hun beleggingshorizon verbreden en geduld hebben”, aldus Weisman en Adams. “De omzet van ondernemingen is snel gedaald, al keldert die bij sommige bedrijven harder dan bij andere.”