Ebury: Markten optimistisch over wereldwijde crisismaatregelen; dollarkoers daalt

Ebury: Markten optimistisch over wereldwijde crisismaatregelen; dollarkoers daalt

Currency
Stock exchange3.jpg

Door Enrique Díaz-Álvarez, Chief Risk Officer at Ebury

De financiële markten blijven enorm volatiel, maar in plaats van de aanhoudende koersdalingen van vorige week zijn er nu wel bewegingen in beide richtingen.

De koersen van aandelen en leningen herstelden zich overal toen zowel in Europa als in de VS monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen van gigantische omvang waren aangekondigd. De dollar, die als veilige haven wordt gezien, bewoog zich in de tegenovergestelde richting, met scherpe koersdalingen ten opzichte van alle andere G10-valuta en de meeste valuta van opkomende markten.

Deze week zal de handel op de markten door drie factoren bepaald worden: ten eerste door de ontwikkeling van de aantallen coronavirus-infecties in de diverse landen en met name in de VS, waar het virus zich steeds sneller verspreidt, ten tweede door de omvang van de economische schade die de belangrijkste economische indicatoren aangeven, en ten derde door de economische steunmaatregelen voor personen en bedrijven die in de getroffen landen worden aangekondigd. We denken dat de euro zijn rally zou kunnen voortzetten, omdat het nieuws uit de VS nu steeds slechter wordt én er eerste tekenen zijn dat de epidemie zich in Europa niet meer exponentieel uitbreidt.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De scherpe rebound van de gemeenschappelijke munt vorige week had nauwelijks met nieuws uit de eurozone te maken, maar wees vooral op een algehele rebound van risicomijding. Deze week verschijnt een belangrijk gegevenspunt, dat weinig aandacht krijgt: de inflatiecijfers van maart. De impact van de crisis zal daarin duidelijk worden. Het wordt interessant om te zien wat de meeste invloed op de prijzen heeft gehad: de terugval in de vraag of de krimp van het aanbod door de lockdowns. Daarnaast blijven we kijken hoe de ondersteuningsprogramma's voor personen en het mkb precies in elkaar zitten, want die zullen bepalen op welke wijze economieën uit de aankomende recessie kunnen klimmen.

GBP

Het Britse pond presteerde vorige week het beste van de grote valuta. Toch is het verrassend dat de munt nu al twee weken hoger staat ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit komt gedeeltelijk door de algehele volatiliteit en de vrijwel ontwrichte markten, maar ook door het warme onthaal dat de economische steunprogramma's voor het mkb (van de regering-Johnson) en grote bedrijven (Bank of England) op de markten kregen. Er komt deze week weinig nieuws dat de impact van de crisis weergeeft, maar we mogen aannemen dat de meeste speculatieve long-posities door de historische dieptepunten van twee weken geleden afgebouwd zijn. We verwachten de komende weken een redelijk grote veerkracht van het pond.

USD

De corona-crisis slaat in de VS op dit moment met volle kracht toe. De Verenigde Staten zijn nu het land met de meeste nieuwe gevallen per dag, ondanks het feit dat op beperkte schaal getest wordt. De chaotische reactie van de federale overheid en de overheden van sommige staten heeft de situatie zeker geen goed gedaan. Bovendien is de crisis nu overgeslagen naar de economie: het aantal wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen is hoger dan ooit – meer dan drie miljoen, terwijl het er twee weken geleden maar een paar honderd duizend waren. Ook het payroll report van deze week zal waarschijnlijk een waanzinnig cijfer laten zien: het aantal banen dat de economie in maart heeft verloren. Nu de crisis in de VS erger wordt en de besmettingscijfers in Europa zich voorzichtig lijken te stabiliseren, is de kans groot de dollar deze week tegenwind krijgt.