MFS: Wat moet een belegger in deze bizarre tijden?

MFS: Wat moet een belegger in deze bizarre tijden?

Outlook
Corona-virus (01)

De wereldwijde coronacrisis heeft een dramatische impact op families, samenlevingen en markten. Robert Almeida, beleggingsstrateeg bij de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS, zet voor beleggers wat zaken op een rijtje in de Strategist's Corner, “Thoughts on a crazy couple of weeks”.

Verleg je focus

“Veel beleggers kijken voor opwaartse trends naar stijgende markten en voor neerwaartse trends naar de dalende. Maar dat zou precies andersom moeten zijn”, aldus de strateeg. “De afgelopen jaren focusten we te veel op de bijna systematisch verkeerde toewijzing van kapitaal door bedrijven. Zij waren alleen maar bezig met het opdrijven van de aandelenkoersen door kapitaal via aandeleninkopen en door dividendverhogingen terug te geven aan beleggers. Dit kon onder meer door de historisch lage rente. Tegelijkertijd deden zij niet de langerermijnkapitaalbeleggingen die veel productiever zijn. Deze misallocatie zorgde voor historisch hoge winsten, marges en waarderingen. Maar die bedrijven waren alleen op sprints ingericht… ze hadden niet de benen voor een marathon. COVID 19 laat nu zien hoe zwak dit soort winsten – en de gehele wereldwijde economie – eigenlijk waren.”

Almeida raadt beleggers aan hun focus verleggen. “Welke bedrijven overleven dit? Welke zullen juist beter uit de crisis komen, als de helft van de competitie is verdwenen? Kijk naar bedrijven die iets bieden wat mensen echt nodig hebben of willen; die niet afhankelijk zijn van snelle financiering. Die zullen nadat de crisis voorbij is, het aantrekkelijkst blijken.”

Liquiditeit blijft belabberd, maar verbetert

Het blijft lastig voor beleggers om mogelijkheden optimaal te benutten: kopen en verkopen is in het huidige marktklimaat niet makkelijk. De acties van de Fed de afgelopen dagen versoepelen de spanningen op geldmarkten enigszins, ziet ook Almeida.

“De prioriteit moet zijn dat de financiële markten blijven functioneren. Centrale banken kunnen geen pandemie of oliecrisis oplossen, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat het financiële systeem gezond is.”

Die financiële wereld zit inmiddels thuis: heel Wall Street werkt aan de keukentafel. “Bij MFS houden de beleggingsteams contact via video calls vanuit huis en roadshows en koffiemomenten met managers van bedrijven vinden virtueel plaats. Ook al is het op afstand, in principe gaan we door met de normale gang van zaken. Wel houden we tijdens deze volatiele periode onze risico’s nog beter in de gaten”, vertelt Almeida.

De glazen bol is wazig

Het is al lastig genoeg om economische voorspellingen te doen als grote delen van de ontwikkelde wereld in lockdown zitten, maar daar kwam de olieschok ook nog eens bij. Almeida: “Markten worden gedwongen om twee ingrijpende gebeurtenissen tegelijk te verwerken, terwijl de markten al over hun piek heen zijn, de winsten zijn opgeblazen en centrale banken maar weinig inzetmogelijkheden over hebben. De impact van de olieprijzenoorlog zal bovenop het coronavirus niet lineair zijn: de combinatie van de twee gaat veel groter zijn dan als ze apart hadden plaatsgevonden.”

Portfolio-triage

“We zien dat er een soort triage plaatsvindt onder beleggers: iedereen spit door portefeuilles op zoek naar bedrijven die een wereldwijde leegloop van liquiditeit, een diepe recessie en olieprijzen van onder de 30 dollar aankunnen, om maar een aantal nieuwe realiteiten te noemen. En wat als een bedrijf het overleeft? Hoe lang gaat het nog te lijden hebben? Moeten ze hun aantal aandelenhouders verminderen? Zal de winst per aandeel nog jaren minder zijn? Gaan we toe naar een nieuwe generatie van zombie-bedrijven?” Almeida raadt beleggers aan het hoofd koel te houden. “Zorg ervoor dat je de komende maanden dit soort vragen stelt. Focus op wie er gaat overleven en doe daarna voldoende onderzoek en research om ook nu voordeel te halen uit de mogelijkheden die er zijn.”