SSGA SPDR: COVID-19 – Waar kunnen beleggers terecht?

SSGA SPDR: COVID-19 – Waar kunnen beleggers terecht?

Equity
Beursvloer (01)

De gevolgen van het coronavirus zijn moeilijk te overzien en op de paniek op de beurzen is wereldwijd gereageerd met de aankondiging van omvangrijke fiscale pakketten.

De VS hebben al een pakket aan noodmaatregelen van $7,8 miljard goedgekeurd, en daarnaast liggen er plannen klaar voor extra uitgaven en uitstel van belastingbetaling door particulieren en bedrijven; maatregelen die een waarde van meer dan $200 miljard kunnen hebben.

Op het monetaire front kondigde de Europese Centrale Bank aan het opkoopprogramma voor obligaties met €120 miljard uit te breiden. De Federal Reserve kondigde buitengewone maatregelen op de repo-markt aan, die oplopen tot $1 biljoen per week voor de rest van maart. De Bank of England heeft een noodverlaging van de rente met 50 basispunten doorgevoerd en stimuleert de kredietverlening.

De volatiliteit op de obligatiemarkt was extreem. De daling van het 30-jarige rendement van het Amerikaanse ministerie van Financiën was gelijk aan die van 2008 en was op sommige dagen zelfs nog groter.

Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s Nederland bij State Street Global Advisors: “Het is nog niet te voorspellen hoe de situatie zich gaat ontwikkelen. Ondanks de steun aan de economie, kunnen fiscale en monetaire maatregelen niet veel doen tegen verspreiding van het virus zelf. Het is nu vooral zaak dat de maatregelen om het virus in te dammen effectief worden gecoördineerd. In deze markt is het voor beleggers aan te raden om de blootstelling neutraal te houden, bijvoorbeeld door te investeren in de Global Aggregate Bond ETF of in Amerikaanse staatsobligaties. Door te kiezen voor de MSCI All Country World Index (ACWI) kunnen beleggers zich positioneren voor herstel zonder overwogen te zijn in één van de markten.”