Pimco: Na beleidsrente geldt voor olieprijs nu ‘lower for longer’

Pimco: Na beleidsrente geldt voor olieprijs nu ‘lower for longer’

Commodities Outlook
Olie Grondstoffen

Nu het olieoverschot toeneemt, kan de olieprijs gedurende langere tijd onder de 40 dollar per vat zweven. Dat schijft portfoliomanager Greg E. Sharenow van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco, in zijn marktcommentaar ‘Oil Prices: Lower for Longer’.

Sharenow, specialist op het gebied van grondstoffen en real assets, concludeert dat de olieprijzen aanvankelijk met meer dan 30% daalden als gevolg van de Saoedische prijsverlaging. ‘De daling van de olieprijzen vormde op zijn beurt een grote factor in de wereldwijde uitverkoop van aandelen op 9 maart’, legt hij uit. ‘De S&P 500 kelderde met meer dan 7%, omdat beleggers al gespannen waren door de verspreiding van het coronavirus. Obligatierendementen bereikten nieuwe dieptepunten.’

De OPEC, de organisatie van olieproducerende landen, slaagde er eerder niet in de olieproductie te verlagen. ‘We zagen eerder een duidelijke toename van de productie door belangrijke leveranciers’, stelt Sharenow. ‘In deze unieke samenloop werden oliemarkten getroffen door zowel een aanbodstijging als een vraagschok.’ Pimco verwacht hierdoor dat ruwe olie geruime tijd onder de $40 per vat blijft. ‘Dit zal gevolgen hebben voor veel industrieën, met name Amerikaanse schalieolie, en voor consumenten wereldwijd.’

Lage olieprijzen hebben onder meer de volgende effecten:

• Het Amerikaanse binnenlandse aanbod zal naar verwachting krimpen en de schalie-activiteit zal eind 2020 en 2021 ernstig worden beperkt. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de VS als eerste de huidige productieputten zullen sluiten, zal de op handen zijnde daling van investeringen door Amerikaanse producenten uiteindelijk leiden tot een daling van de Amerikaanse olieproductie voor het eerst in vier jaar.

• Olieproducerende landen zullen de focus verleggen naar interne zaken en gebruikmaken van staatsinvesteringsfondsen om de uitgaven waar mogelijk te ondersteunen.

• De transitie van olie naar alternatieve energiebronnen kan langer duren. Op een hoger niveau verminderen goedkopere fossiele brandstoffen de prikkels om van energiebron te wisselen. Elektrische voertuigen worden relatief duurder als de olieprijzen dalen.

• Consumenten profiteren het meest van lagere olieprijzen, hetgeen uitstel kan beteken van een vertragende economie als gevolg van de impact van het coronavirus.

De Pimco-specialist benadrukt dat de duur van de overproductie het belangrijkst is om in de gaten te houden. Buiten geopolitieke actoren zal de markt de verdere ontwikkelingen in de impact van het coronavirus op de vraag nauwlettend volgen. ‘De komende jaren zullen de productiestijgingen van de OPEC de daling van de Amerikaanse productie compenseren. De reservecapaciteit om onevenwichtigheden aan te pakken zal sterk dalen.’