SSGA SPDR ETFs: Blijf beleggen met convertible bonds

SSGA SPDR ETFs: Blijf beleggen met convertible bonds

ETFs
Beursvloer (01)

In het kort:

  • Wereldwijd worden aandelen gedumpt en zijn defensieve obligaties in trek, in reactie op de angst voor de gevolgen van de verspreiding van het coronavirus.
  • Beleggers moet voorbereid zijn op meer volatiliteit, gezien de onzekerheid over de impact van het Covid-19 virus.

Zorg over het coronavirus heeft de aandelenhandel wereldwijd hard geraakt in de tweede helft van februari en begin maart. De volatiliteit nam toe en investeerders draaiden naar defensievere posities. De defensieve houding was ook zichtbaar in de ETF-flows van obligaties en goud. De in Europa gevestigde obligatiefondsen zagen YTD een instroom van $7,9 miljard, ondanks $1,1 miljard aan uitstroom van High Yield obligatie-ETF’s. De omslag in sentiment was met name zichtbaar in de laatste week van februari, toen de S&P 500® Index een nieuw record vestigde voor de snelste correctie ooit en beleggers massaal overstapte naar defensieve obligatie ETF’s.

Vastrentende ETF-flows: Obligaties op schema voor record

Bedrijfsobligaties blijven uitstroom zien, die de afgelopen maand $3,1 miljard bedroeg. Tegelijkertijd zien de defensievere staatsobligaties een YTD instroom van $6,9 miljard. Ook de breed gespreide Aggregate ETF’s laten een YTD instroom zien van $1,3 miljard. Convertible bond ETF’s, die zich laten kenmerken door hun hybride karakter laten een bescheiden YTD instroom zien van $145 miljoen.

Portefeuilles voorbereiden op meer volatiliteit

Na eerdere uitspattingen van de volatiliteit zette de Federal Reserve doorgaans fiscaal of monetair beleid in om de economische groei te ondersteunen. Zo ook nu, op 3 maart kondigde de Federal Reserve een verlaging van de rente aan. Als de verlaging een aantal van de groeischokken compenseert kan de rentecurve steiler worden en kan de lange termijnrente stijgen. In een dergelijke omgeving bieden Amerikaanse staatsobligaties met een kortere looptijd, zoals T-Bills, een interessanter perspectief dan obligaties met een langere looptijd.

Een verlaging van de rente door de Federal Reserve zal de verspreiding van Covid-19 zeker niet tegenhouden, maar zal de kosten van kapitaal verlagen en meer geld vrijmaken. Toch moeten beleggers, zelfs met de meest recente renteverlaging, rekening houden met meer volatiliteit in de komende dagen. De onzekerheid over de impact van het virus zal nog even voortduren en zal merkbare gevolgen hebben voor de economische en fundamentele trends van 2020.

Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s Nederland bij State Street Global Advisors: “Brede spreiding is in deze volatiele markten van groot belang. Dit geldt binnen de producten die beleggers selecteren, maar natuurlijk ook voor de gehele samenstelling van de portefeuille. In de huidige omgeving bieden convertible bonds bijvoorbeeld extra diversificatievoordelen.  Aangezien er nog steeds onzekerheid bestaat over de ernst van het coronavirus en de impact ervan op de wereldwijde groei verwachten wij dat het profiel van convertible bonds de beleggers blijft helpen om zich te wapenen tegen meer volatiliteit dit jaar. De komende weken blijven we wellicht verontrustende economische cijfers zien, omdat de groeiverwachtingen worden bijgesteld en de markten blijven reageren op coronavirus-headlines.”