UBS AM: olie-oorlog versterkt positie van Rusland in OPEC+

UBS AM: olie-oorlog versterkt positie van Rusland in OPEC+

Commodities Asset Management
Olie Grondstoffen

Na de oplopende spanningen binnen de OPEC+ landen en het effect op de wereldwijde markten, worden de komende dagen verdere renteverlagingen verwacht in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de eurozone en Japan – zo blijkt uit de ‘Flash Commentary’ van UBS Asset Management.

Macro outlook

Als een reactie op de wereldwijde verspreiding van het coronavirus en de dalende olieprijzen, verwacht UBS AM de komende dagen verdere renteverlagingen en een uitbreiding van de balansen van centrale banken in de VS, het VK, de Eurozone en Japan. Maar de effectiviteit van deze maatregelen is op de korte termijn beperkt vanwege de negatieve impact van het coronavirus op de economische groei.

Amy Wong, Head of European Oil Services van UBS AM: ‘Wij denken daarom dat een stapsgewijze verandering van de begrotingsuitgaven van grote economieën de sleutel is om de groeiverwachtingen nieuw leven in te blazen en het beleggersvertrouwen te herstellen. Als beleidsmakers in staat zijn om een recessie af te wenden, is er ruimte voor een zeer sterk herstel van de economische groei en daarmee van risicovolle beleggingen. Dit komt door de voordelen van een soepel monetair beleid en een lage olieprijs’.

Aandelen

Volgens UBS AM biedt de huidige verkoopgolf een uitgelezen kans om te profiteren van overreacties op de financiële markten. Daarom verhoogt de vermogensbeheerder zijn posities in aandelen waarvan de huidige waarde lager is dan de verwachtingen voor deze waarde op de lange termijn. Uiteraard rekening houdend met verdere marktverstoringen.

Olie

Verder sluit de vermogensbeheerder niet uit dat de olieproductie de komende kwartalen zal worden ingeperkt. Door recente prijsveranderingen is er nu voldoende ruimte om van die productierem te kunnen profiteren, aldus UBS AM. Toch is het huidige scenario volgens de vermogensbeheerder verre van gewenst.

Wong: ‘Zorgwekkend is de mentaliteit van ‘gelijkwaardige vergelding’ van Saudi-Arabië en daarmee het schijnbare einde van OPEC+, dat altijd een belangrijke motor voor de stabiliteit van de olieprijzen is geweest. Vooral bij Amerikaanse olieproducenten met een hoge schuldenlast draait de daling van olieprijzen niet om lagere inkomsten op de korte termijn, maar is het een kwestie van solvabiliteit. Gedeeltelijk is dit wat Rusland voor ogen heeft: de huidige wereldwijde situatie exploiteren en een deel van het aanbod dat uit de VS komt permanent verwijderen.’