Fidelity International: Overheden zijn aan zet

Fidelity International: Overheden zijn aan zet

Central bank Monetary policy ECB Fed
Europees Centrale Bank.jpg

Gezien de beperkte munitie van de centrale banken moeten ook de Amerikaanse en Europese regeringen ingrijpen om de negatieve gevolgen van het coronavirus voor bedrijven en consumenten te beperken, stelt Anna Stupnytska, Head of Global Macro and Investment Strategy bij Fidelity International, in haar artikel Your move, governments.

Hoofdpunten uit het artikel:

•De centrale banken hebben nog een aantal instrumenten en hulpmiddelen voorhanden. Maar deze munitie is beperkt en zal waarschijnlijk onvoldoende zijn. Maatregelen van politieke overheden zijn dus ook nodig

•Consumptie is een belangrijke factor voor de Amerikaanse en wereldwijde groei – de maatregelen in Amerika moeten daarom de lasten voor Amerikaanse huishoudens verlagen en de consumptie ondersteunen

•In Europa zijn begrotingsstimulansen zelfs nog belangrijker, en moeten de regeringen maatregelen nemen om het inkomsten- en banenverlies te beperken, en bijvoorbeeld hulp bieden aan het MKB. Het lot van de euro hangt weer af van de politieke wil om in te grijpen.

•Anna Stupnytska gaat voor dit jaar uit van een aanzienlijke vertraging van de wereldwijde groei, maar verwacht geen wereldwijde recessie