DWS: Kans op nieuw opkoopprogramma Fed neemt toe

DWS: Kans op nieuw opkoopprogramma Fed neemt toe

Fed
Federal Reserve.jpg

Volgens vermogensbeheerder DWS zijn het op korte termijn vooral Amerikaanse bedrijfsobligaties uit de energiesector die het meest te lijden hebben onder de ineenstorting van de olieprijs. Het opnieuw starten van een obligatie-opkoopprogramma door de Fed kan daarom niet worden uitgesloten, stelt de vermogensbeheerder in het rapport ‘Oil-price shock adds to corona worries’.

Op korte termijn zijn het vooral bedrijfsobligaties die de ineenstorting van de olieprijs zullen voelen. Het high-yield segment in de VS bestaat, afhankelijk van de definitie, voor circa 10% tot 15% uit bedrijven uit de energiesector. Producenten van schalieolie hebben een prijs per vat van 40-50 dollar nodig om winstgevend te kunnen opereren.

Hoewel producenten zich wellicht voor de komende 3 tot 6 maanden hebben ingedekt via de futuresmarkt, heerst er bezorgdheid over faillissementen in de sector. De yields in de Amerikaanse energiesector namen de afgelopen weken aanzienlijk toe; de voor opties gecorrigeerde spread van Amerikaans staatspapier in de Bloomberg Barclays High Yield Energy USD steeg van 700 basispunten begin dit jaar tot 1.143 basispunten nu.

‘Onze verwachting is dat Rusland en Saoedi-Arabië voorlopig geen interesse hebben voor een de-escalatie van het conflict. Het is waarschijnlijker dat ze beiden eerst alles doen wat in hun macht ligt om de productie en de verkoop op korte termijn veilig te stellen. Onze verwachting is dan ook dat de West Texas Intermediate (WTI) zal dalen tot onder de dertig dollar per vat, vergelijkbaar met de prijs in 2016’, adus DWS.

‘Voor Europa verwachten we een terugval van de economische productiviteit in de eerste jaarhelft, mede door de vergaande beperkingen in Noord-Italië, het industriële hart van het land. Toch blijven we voorlopig bij ons basisscenario dat de verspreiding van het virus in Europa in het tweede kwartaal afneemt. Bovendien heeft een lage olieprijs een licht stimulus-effect op netto-invoerregio’s als Europa en bepaalde delen van Azië.’

Volgens DWS mag dit overheden en centrale banken wereldwijd er niet van weerhouden om verdere hulpmaatregelen in gang te zetten. Azië, Italië en Duitsland hebben al steun toegezegd, de verwachting is dat het Verenigd Koninkrijk snel zal volgen. De Fed heeft met de renteverlaging van 50 basispunten zijn duit inmiddels in het zakje gedaan, en de markten prijzen verdere renteverlagingen al in. Het kan ook niet worden uitgesloten dat de Fed opnieuw start met een economisch steunprogramma door het opkopen van obligaties.

Onze verwachting is dat de ECB komende donderdag tijdens de vergadering zal beslissen tot liquiditeitsmaatregelen, een tijdelijke verhoging van de aankoop van obligaties en wellicht ook tot een verlaging van de depositorente ten opzichte van het huidige niveau van -0,5%. De verwachting is overigens niet dat dit veel economische steun gaat opleveren, aldus DWS.

‘De komende dagen blijven de markten waarschijnlijk zeer volatiel. Een belangrijk kortetermijnrisico is de huidige prijsdalingen in combinatie met de hoge volatiliteit die zichzelf kunnen versterken. Voor institutionele fondsen betekent dit een verdere aanpassing van de portefeuilles, dat de verkoop van bepaalde aandelen en bedrijfsobligaties kan vereisen. Met name de bedrijfsobligatiemarkt kampt in sommige gevallen met een zeer lage liquiditeit waardoor verdere verstoringen kunnen optreden. De ontwikkeling van bedrijfswinsten en waarderingsratio’s verdwijnt momenteel naar de achtergrond.’

Duurzaam herstel treedt volgens DWS pas op na een internationaal gecoördineerde aanpak van monetaire steunmaatregelen, of als het aantal nieuwe coronabesmettingen in Europa en de VS afneemt.

‘Toch leert de recente geschiedenis dat de verkoop van aandelen en bedrijfsobligaties in een situatie van marktstress niet altijd de beste beslissing bleek. Het verzekeren van voldoende liquiditeit in portefeuilles blijft om die reden noodzakelijk.’

Nu is het volgens DWS zaak om de onderliggende economische scenario’s die aan de basis liggen van de huidige situatie, te bestuderen. Alleen op die manier kan worden vastgesteld welke segmenten in de markt de massale beursval van maandag in de hand hebben gewerkt.