BlackRock: Groeivertraging door coronavirus, maar het is geen 2008

BlackRock: Groeivertraging door coronavirus, maar het is geen 2008

Asset Management Outlook
Virus 3.jpg

De omvang van de marktreactie als gevolg van het coronavirus brengt herinneringen terug aan de wereldwijde kredietcrisis. Maar het BlackRock Investment Institute stelt dat de situatie zeker niet gelijk is aan 2008. De impact van de schok die het virus en de maatregelen teweegbrengen zullen groot zijn en zullen waarschijnlijk leiden tot een ernstige economische groeivertraging, maar beleggers moeten rustig blijven, een langetermijnperspectief blijven houden en in de markt blijven. De economie is stabieler dan in 2008 en, nog belangrijker, het financiële systeem is robuuster dan het was toen de crisis destijds uitbrak.

‘Wij zien de coronacrisis dan ook niet als een gebeurtenis die de economische groeicyclus zal beëindigen, als er tenminste beleidsmaatregelen worden getroffen die verspreiding voorkomen. We zien bemoedigende signalen dat een gecoördineerde response op gang komt. Deze reactie moet een goede balans zijn tussen begrotingsmaatregelen en monetair beleid. De belangrijkste problemen die aangepakt moeten worden zijn de mogelijk kasstroomproblemen bij kleine en middelgrote bedrijven en bij huishoudens’, aldus BlackRock.

BlackRock verlaagde twee weken geleden al van pro-risico naar neutraal. Wereldwijd nemen autoriteiten forse maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, mede omdat er niet genoeg capaciteit is binnen de gezondheidszorg om de gevolgen anders op te vangen. ‘De maatregelen zullen waarschijnlijk leiden tot een scherpe en diepe economische vertraging op de korte termijn,’ aldus BlackRock.

De verliezen op de markt werden ook gedreven door de diepe val van de olieprijs, die meer dan 20% daalde; het grootste verlies op één dag sinds het begin van de jaren negentig en mede veroorzaakt door het onvermogen van OPEC om de prijs te stabiliseren. Deze daling zal uiteindelijk goed zijn voor de wereldwijde economische groei, maar brengt ook het risico van tijdelijke financiële en economische ontwrichting in de sectoren die zwaar gelieerd zijn aan de energiesector.

‘Beleggers moeten nu een langetermijnperspectief houden. Het is zeer onzeker hoe lang de economische gevolgen van het coronavirus zullen aanhouden, maar wij geloven dat het een tijdelijke invloed zal hebben, omdat het virus uiteindelijk weer zal wegebben en de economische activiteit weer zal normaliseren. We gaan er dan wel vanuit dat de maatregelen worden genomen die nodig zijn.’

‘Wij blijven een weging houden in de aandelenmarkten op het niveau van de benchmark en een overweging op meer defensieve kwaliteitsaandelen en die met een lagere volatiliteit. We adviseren de portefeuilles veerkrachtiger te maken, inclusief het opnemen van cash en duurzame beleggingsstrategieën. We geven nog steeds de voorkeur aan Amerikaanse staatsobligaties boven ander staatspapier met minder yield. We zien dat de Treasuries hun rol spelen in de zeer onzekere momenten, maar zien ook het risico dat de bufferfunctie tegen een verkoopgolf op de aandelenmarkten minder wordt en dat ze kunnen terugschieten in yields vanaf de historisch lage niveaus.’