Franklin Templeton: Commentaar van Sonal Desai op de Fed

Franklin Templeton: Commentaar van Sonal Desai op de Fed

Interest Rates Fed
Federal Reserve.jpg

In het kort het commentaar van Sonal Desai, Chief Investment Officer van het Franklin Templeton Fixed Income Team, over de reactie van de Fed op de coronavirus epidemie.

De Fed reageert

De Amerikaanse Federal Reserve verraste dinsdag de markten met een renteverlaging, maar is daarmee het vertrouwen van beleggers hersteld? De CIO van Franklin Templeton Fixed Income, Sonal Desai, deelt haar eerste reactie.

De Federal Reserve (Fed) heeft dinsdag, buiten de reguliere beleidsvergaderingen om, als noodmaatregel haar referentierentevoet met 50 basispunten (bp) verlaagd1 (tot een bereik van 1% tot 1,25%). In de begeleidende verklaring van het Federal Open Market Committee stond dat de renteverlaging bedoeld is om de risico's van de uitbraak van het coronavirus voor de economische bedrijvigheid tegen te gaan, maar er werd tevens opgemerkt dat 'de fundamenten van de Amerikaanse economie sterk blijven'. Fed-voorzitter Powell legde geen direct verband tussen de renteverlaging en de financiële markten, maar het is vrij duidelijk dat de belangrijkste verandering in de afgelopen week op de markten plaatsvond.

Dit is een goed getimede stap die het vertrouwen van de financiële markten zou moeten ondersteunen. Beleggers verwachtten een reactie van de Amerikaanse centrale bank en de Fed liet zien dat zij klaar stond om snel en daadkrachtig te handelen. De renteverlaging van de Fed helpt verder om de teleurstelling te compenseren over het gebrek aan bereidheid bij de Groep van Zeven (G7) om tot een gecoördineerde beleidsreactie over te gaan—hoewel de G7-verklaring wel meldde dat de nationale regeringen elk afzonderlijk zouden reageren.2

Een renteverlaging heeft slechts een beperkt effect als maatregel tegen de directe negatieve impact van het coronavirus op de economische bedrijvigheid, maar de indirecte impact ervan via het vertrouwen en de activaprijzen zou significant kunnen zijn.

De scherpe correctie van de aandelenkoersen was mijns inziens echter grotendeels het gevolg van de zeer hoge startwaarderingen, en ik geloof niet in een snelle ommekeer. De Fed heeft aangegeven dat zij bereid blijft tot actie— ondanks de beperkte effectiviteit van het monetair beleid in het huidige klimaat. Ik verwacht dat er nog meer beleidsmaatregelen volgen als de onderliggende gegevens verslechteren.